Der er intet, der tyder på, at den negative udvikling i antallet af flygtninge og fordrevne vil vende inden for en overskuelig fremtid.
Derfor må Danmark, Europa og det internationale samfund vågne op til den nye virkelighed.
Flygtninge overblik
Sådan siger generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm mandag, hvor FN's Flygtningedag markeres i det meste af verden.
- Når FN går ud med appeller om støtte til håndteringen af humanitære kriser, ser vi gang på gang, hvordan donorlandene ikke er villige til at støtte i tilstrækkeligt omfang, udtaler han i en skriftlig meddelelse og uddyber:
- Nogle af verdens fattigste og mest ustabile lande huser mere end 90 procent af verdens flygtninge og fordrevne. Vi kan simpelthen ikke forvente, at de skal gå forrest i håndteringen af denne eskalerende globale udfordring.
En ny rapport fra FN’s Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) viser, at antallet af flygtninge og fordrevne igen i år sætter rekord. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.
Således var 65,3 millioner mennesker på verdensplan sidste år på flugt fra konflikt, forfølgelse eller nød. Det er 50 procent flere end for fem år siden. Forrige år var antallet 59,5 millioner.
Ifølge Dansk Flygtningehjælp varer den gennemsnitlige flygtningekrise i dag op mod 20 år. Samtidig er tendensen, at nye kriser opstår fire gange hurtigere, end løsninger findes.
Endelig er kriserne langt mere komplekse end tidligere og kombinerer ofte væbnet konflikt, forfølgelse, fattigdom og hungersnød.
- Danske, europæiske og internationale politikere må erkende, at vi står i en ny virkelighed, og at løsninger kræver en langsigtet, omfattende og struktureret indsats, siger Andreas Kamm og fortsætter:
- Redskaberne findes - løsninger må diskuteres i FN-regi, baseres på internationale konventioner og finansieres solidarisk. Men der mangler fortsat politisk vilje til at benytte dem.
Den markante stigning i antallet af flygtninge og migranter til Europa kan også aflæses i den nye FN-rapport.
Sidste år indgav to millioner mennesker en asylansøgning i verdens industrialiserede lande, hvilket også er rekord.
Næsten 100.000 var uledsagede børn.
/ritzau/