Flygtningeydelse: Minimal jobeffekt ryster ikke blå blok

Velfærd

01/11/2015 08:29

Nick Allentoft

Det kommer næppe til at give regeringen problemer, at integrationsydelsen kun sender ganske få i arbejde. Men forslaget sender folk i fattigdom, lyder kritik.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det tyder på, at regeringens integrationsydelse kommer til at få en yderst minimal effekt i forhold til at få flere udlændinge i arbejde. Blot 283 ud af de i alt 21.000 personer, der vil blive ramt af integrationsydelsen, forventes at komme i beskæftigelse næste år.

Alligevel er der ikke udsigt til de store udfordringer for integrationsminister Inger Støjberg (V), der fortsat kan glæde sig over at have solid opbakning i den borgerlige lejr.

Således fastslår både Dansk Folkeparti, De Konservative og Liberal Alliance, at de mener, at ydelsen er en god idé. Også selvom jobeffekten altså ser ud til at blive meget lille.

At få folk i job er nemlig ikke det eneste formål, siger integrationsordfører Naser Khader (K).

- Det er ét af formålene. Et andet formål er det rent økonomiske. Det koster meget at integrere folk. Kommunerne taler om, at de vil tage penge fra ældre og sundhed. Det handler om at prioritere, siger han.

- Men der er også en rimelighedsbetragtning. Det er ikke rimeligt, at folk, der kommer til Danmark, har de samme ydelser fra dag et, som folk, der har betalt skat og bidraget til det her samfund, lyder det fra Naser Khader.

Den nye integrationsydelse vil betyde, at et ægtepar over 30 år med børn modtager i alt 16.638 kroner før skat om måneden mod tidligere 28.832 kroner før skat i kontanthjælp.

Og det er tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, der ifølge Berlingske viser, at ydelsen kommer til at få en meget lille jobeffekt både i 2016, men også i de følgende år. 

- Den største grund til, at beskæftigelseseffekten ikke er større, er, at når man sætter en ydelse ned, så bliver man kompenseret på alle mulige måder i det danske system alligevel, siger Simon Emil Ammitzbøll, integrationsordfører for Liberal Alliance.

- Vi mener, at det er en ydelse på et rimeligt niveau. Vi synes også, at kontanthjælpen bør være lavere, end den er i dag. Vi er gået til valg på det her.

Heller ikke hos integrationsordfører Martin Henriksen (DF) vækker tallene særlig opsigt.

- Det er meget vanskeligt - hvis man nu skal sige det pænt - at få flygtninge og indvandrere i arbejde. Det er jo det ærlige, men lidt triste svar, siger han til Berlingske.

Andre steder er der dog massiv bekymring over udsigten til en integrationsydelse. Majbrit Berlau, der er formand i Dansk Socialrådgiverforening, er ikke i tvivl om, at det vil skubbe en masse familier ud i fattigdom.

- Den primære effekt er øget fattigdom og sociale og sundhedsmæssige konsekvenser for både den enkelte og for samfundet som helhed. Basalt set er den her ydelse en virkelig dårlig idé.

Hun er skuffet over, at regeringen ikke stopper op og overvejer, om integrationsydelsen er den rigtige vej frem.

- Jeg efterlyser meget kraftigt en politisk refleksion, når vi nu står med klare beviser for, at den her ydelse ikke har den ønskede jobeffekt. Jeg savner, at politikerne overvejer, om det er okay at fastholde det her rigide ønske om en lavere ydelse, siger hun.

Integrationsydelsen står til at træde i kraft 1. juli næste år.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.