FN's Sikkerhedsråd sætter gang i fredsplan for Syrien

Politik

19/12/2015 08:48

Nick Allentoft

Et sjældent enigt sikkerhedsråd bakker op om en plan for våbenhvile og fredsforhandlinger i syrisk borgerkrig.

FN's Sikkerhedsråd har fredag aften i fuld enighed vedtaget en resolution, der indeholder køreplanen for en fredsproces efter fem års borgerkrig i Syrien, der har kostet over en kvart million mennesker livet.

Resolutionen beder De Forenede Nationer om at stille sig i spidsen for en proces, der får den syriske regering og oppositionspartier til forhandlingsbordet i begyndelsen af januar med henblik på at indgå våbenhvile og få dannet en overgangsregering. 

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

USA's udenrigsminister, John Kerry, siger, at resolutionen "sender et klart budskab til alle parter om, at tiden nu er inde til at sætte en stopper for myrderierne i Syrien".

Der er de seneste dage blevet forhandlet intenst om teksten. Et af de mest kontroversielle punkter har handlet om, hvilken rolle Syriens præsident, Bashar al-Assad, skal spille. 

Hans rolle er ikke nævnt i den endelige tekst, som blandt andet siger, at "den eneste holdbare løsning på den aktuelle krise i Syrien går via en inkluderende og syriskledet proces, som opfylder det syriske folks retmæssige håb". 

John Kerry siger, at der "helt oplagt stadig er stor uenighed" om elementer af planen. Men han understreger samtidig, at fredsplanen kun vil virke og krigen blive bragt til ophør, "hvis processen bliver drevet og formet og besluttet af Syriens mænd og kvinder".

- Hvis der skal sættes en stopper for krigen, er det afgørende, at det syriske folk enes om et alternativ til deres regering, siger Kerry. 

Rusland er præsident Assads stærkeste allierede på den internationale scene. John Kerry var selv i Moskva tirsdag, hvor han drøftede situationen med sin russiske modpart, Sergej Lavrov.

Det er Kerry og FN's særlige udsending til Syrien, Staffan de Mistura, der sammen har fået fredagens møde i New York i stand.

FAKTA: Sådan vil FN skabe fred i Syrien Medlemmerne af FN's Sikkerhedsråd er enige om "køreplan", der skal føre Syrien væk fra fem års blodig vej.  Siden borgerkrigen i Syrien brød ud i foråret 2011 er over 250.000 mennesker blevet dræbt og flere millioner drevet på flugt.    Fredag er FN's Sikkerhedsråd nået til enighed om en plan for at få afsluttet krigshandlingerne.    Hvad der skal ske med præsident Bashar al-Assad er dog fortsat uvist.    Her er hovedpunkterne i aftalen eller køreplanen, som den omtales:    * Allerede tidligt i januar skal der indledes samtaler om en politisk overgangsregering.    * Samtalerne skal ske i FN-regi, og repræsentanter for regeringen og oppositionsgrupper skal deltage.    * Resolutionen kræver et omgående stop for alle angreb mod civile og civile mål.   * En landsdækkende våbenhvile skal tilstræbes at træde i kraft, så snart alle parterne i samtalerne har taget de første skridt mod en politisk løsning.    * Inden cirka to år skal situationen i landet være stabiliseret så meget, at der kan afholdes valg.    * Våbenhvilen skal ikke gælde den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat og heller ikke Jabhat al-Nusra i Syrien, der ofte nævnes som terrorbevægelsen al-Qaedas forlængede arm i landet.    * FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, skal inden fire uger præsentere sikkerhedsrådet for forslag til, hvordan en våbenhvile kan overvåges og sikres overholdt.    * I teksten hedder det også, at "det syriske folk skal bestemme Syriens fremtid". En formulering som både præsident al-Assad og hans mest magtfulde støtte, Ruslands præsident, Vladimir Putin, tidligere har brugt.    Kilder: Reuters, AFP, VG.    /ritzau/  

Mest Læste

Annonce