Før 2025-møder: Løkke i usædvanlig hård kritik af S-plan

Politik

27/09/2016 13:09

Nick Allentoft

Statsministeren levner reelt ikke mange chancer for en 2025-aftale med S, hvis partiet fastholder sin kurs.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal i næste uge åbne Folketinget, hvorefter de afgørende forhandlinger om regeringens 2025-plan ventes at gå i gang. 

På forhånd kan statsministeren ikke være sikker på at indgå en aftale med støttepartierne i blå blok, der er i voldsom intern strid om topskattelettelser.

Se flere historier om 2025-plan

Regeringen forsøger at samle flertal om en ny 2025-plan, der skal løse en række af udfordringerne i samfundsøkonomien. Se alle historierne og debatten her. 

Det kunne åbne for en aftale hen over midten. Men før de afgørende forhandlinger gør statsministeren ikke tilnærmelser til Socialdemokratiet. Nærmest tværtimod.

På Dansk Industris topmøde i Operaen i København giver Løkke tirsdag en hård kritik af det 2025-udspil, som Socialdemokratiet har langt frem. Uden at nævne oppositionspartiet ved navn, taler Løkke om to veje i dansk politik: 

- Det er min vej. En vej, hvor vi hæver ambitionerne. Gør Danmark stærkere. Og så er der den anden vej. Den vej, hvor man dropper ambitionerne. Deler ud, af det vi har. Bevarer status quo.

- Det kan virke som en lettere vej. Ingen upopulære forslag. Ingen besværlige tilpasninger. Ingen sure vælgere. Men er det også den klogeste vej? Er det virkelig tid til for første gang i nyere tid at droppe ambitionerne. Lade de andre løbe forbi os?

- Det synes jeg ikke, siger Lars Løkke Rasmussen.

Udmeldingen fra statsministeren kommer kort efter, at finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) tirsdag fremlagde et regnestykke på Socialdemokratiets 2025-udspil. Et regnestykke, som det store oppositionsparti givetvis ikke er enig i. 

Hjort har regnet sig frem til, at der mangler 6,5 milliarder kroner i Socialdemokratiets plan, hvis man vli realisere projekterne i Togfonden og løse de "bundne opgaver" som PSO-afgiften. 

Dermed synes afstanden mellem Venstre og Socialdemokraterne før forhandlingerne at være så stor, at det er svært at se en 2025-aftale over midten.

Igen, uden af nævne nogen partier ved navn, advarer Løkke mod at begynde at tro på "enkle løsninger".

- Virkeligheden for dansk økonomi er, at vi står med en række bundne opgaver. Nye ejendomsvurderinger, PSO, fremtidssikring af vores skattevæsen. Der er behov for flere penge til offentlige investeringer. Vores pensionssystem skal gøres endnu mere robust.

- Hvis vi skal løse de opgaver uden at udvide råderummet, så efterlader det os med under fem milliarder kroner frem mod 2020. Eller godt én milliard kroner om året til nye initiativer.

- Det er langt mindre end det, som nogle partier stiller danskerne i udsigt til mere offentlig velfærd, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han henviser til, at milliarden skal "dække alt, hvad der kan være behov for af forbedringer". 

- Både offentlig velfærd som bedre kræftbehandling. Men også nye vækstinitiativer. Det holder simpelthen ikke. Og dem, der måtte vælge at stå på det, kommer til at lægge fundamentet for historiske vælgersvigt. Pengene kommer simpelthen ikke til at række.

- Er det ansvarligt? Er det ordentligt? Det synes jeg ikke, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce