Første splittet OK18-aftale på plads: LO-forbund har sagt ja

Velfærd

25/4/18 10:30

Freja Eriksen

LO-forbund har sagt ja til et forlig på regionernes område, bekræfter FOA. FTF og Akademikerne har sagt nej.

Lønmodtager-siden på regionernes område er flækket i to. De forbund, der hører under LO, har ifølge FOA-formand Dennis Kristensen takket ja til en aftale på regionernes område. Samme aftale har FTF og Akademikerne sagt nej til.

Dermed er der opstået to forskellige positioner blandt lønmodtagerne på regionernes område.

Omkring klokken et natten til onsdag kom FTF-formand Bente Sorgenfrey ud og forklarede, at det er forbundene under FTF og Akademikerne, der siger nej. 

Det samme forklarede chefforhandler for lønmodtagerne på regionernes side, Grete Christensen.

OK'18 tema på DenOffentlige

Vi samler alle historier om overenskomstforhandlingerne på en fælles temaside. Følg forhandlingerne her.

Historier om tidligere overenskomster finder du her.

Skal I være med? Kontakt os.

I en anden position står LO-fagforbundene, der, mens chefforhandler Grete Christensen og Bente Sorgenfrey forlod Forligsinstitutionen, blev og accepterede den aftale, der var fremlagt.

Socialrådgiverne er som det eneste FTF-forbund med i forliget. 

Splittelsen blev mødt af skuffelse fra de forbund, der ikke takkede ja til tilbuddet. Ifølge Akademikerne er det spisepausen, der har splittet parterne.

- Jeg synes, det er drøn-ærgerligt. Jeg så gerne, at vi var enige om, hvad vi gik efter, siger Lars Qvistgaard, der er formand for Akademikerne.

- Vi har hele tiden gået efter en overenskomstsikret ret til spisepause. Der kan jeg konstatere, at det er andre villige til at slå sig til tåls med.

Han kaldte situationen "irriterende". Forhandlingsfællesskabet fortsætter forhandlingerne for en anden aftale, oplyser han.

Chefforhandleren for lønmodtagerne på regionernes område, Grete Christensen, erklærede natten til onsdag sin skuffelse over LO-grupperne.

- Jeg er overrasket. Vi har set mange udtalelser de seneste dage. Fællesskabet har betydet rigtig meget, siger Grete Christensen.

- Jeg synes, at Dennis (Kristensen, formand for FOA, red.) tidligere har været meget klar om, at vi gik ind sammen og gik ud sammen. Han har talt meget ind i fællesskabet. Lige nu og her tyder det på, at det ikke betyder så meget.

Kühnau: Vi har vist vejen til gennembrud

Der er ikke mere at forhandle om på regionernes område. 

Sådan lyder konklusionen fra Anders Kühnau (S), der er chefforhandler på regionernes vegne.

FTF og Akademikerne kan enten tilslutte sig den aftale, som regionerne og LO-gruppen forhandlede på plads natten til onsdag eller tage en konflikt, mener Kühnau.

Spørgsmål: Kan man forhandle videre?

- Nej. Det her er en aftale, som vi har indgået, og som man har mulighed for at tilslutte sig, siger han.

- Jeg håber, at rigtig mange andre organisationer vil tilslutte sig. For det er faktisk en rigtig god aftale.

Aftalen blev indgået natten til onsdag, mellem regionerne og LO-forbundene samt Dansk Socialrådgiverforening, der er et FTF-forbund.

Den aftale kalder Anders Kühnau for et gennembrud.

- Jeg er meget tilfreds med, at vi har forhandlet aftalen på plads. Vi sikrer en mærkbar lønstigning for de medarbejdere, der er omfattet af aftalen, ro om spisepausen, en række forbedrende barselsvilkår samt en ny ferieaftale, siger Anders Kühnau.

Aftalen indeholder blandt andet en lønramme på 8,1 procent over tre år. 

Derudover indeholder den en aftale om det såkaldte privatlønsværn, der sikrer en tilnærmelsesvis parallel lønudvikling med det private arbejdsmarked. 

Også hos fagforbundene, der er omfattet af aftalen, er der tilfredshed med nattens aftale. 

- Vi kan sætte flueben ved vores krav. Derudover har fået afskaffet det helt uretfærdige privatlønsværn og dermed sikret, at offentlige ansattes løn fremover følger lønnen for private kolleger. 

Sådan står der i en pressemeddelelse fra FOA, HK Kommunal, 3F, Socialpædagogerne, Dansk Metal, de øvrige håndværkerorganisationer, Teknisk Landsforbund og Dansk Socialrådgiverforening. 

Parterne har forhandlet længe i Forligsinstitutionen, og dette er det første gennembrud i forhandlingerne. 

Både FTF og Akademikernes Centralorganisation valgte dog at forlade forhandlingerne. 

Håbet i regionerne er nu, at flere forlig vil følge nattens eksempel. 

- Regionerne og LO-forbundene har vist vejen - nu skal resten med. Det er så lidt, der skiller os ad, så der er simpelthen ingen grund til at kaste landets hospitaler og sygehuse ud i en konflikt, siger Anders Kühnau.

Også i fagforbundene håber man, at nattens aftale kan bane vejen for de videre forhandlinger. 

- Vi håber, at forliget kan bane vejen for en løsning for alle, hedder det i forbundenes pressemeddelelse. 

/ritzau/