Folkeafstemning ligner gyser: Dødt løb mellem ja og nej

Politik

23/11/15 9:02

Nick Allentoft

Ja-siden har vundet frem de seneste uger, men frisk måling tyder på, at der er en afstemningsgyser forude.
Det bliver tæt, meget tæt, løb om et ja eller nej til at erstatte EU-retsforbeholdet med en tilvalgsordning, når danskerne skal til folkeafstemning 3. december.   En ny måling, Voxmeter har foretaget for Ritzau, viser, at 34,8 procent vil stemme ja, 32,1 procent vil stemme nej, mens 33,1 procent svarer "ved ikke".

Den statistiske usikkerhed er på knap 3 procentpoint, og dermed kan man ikke sige noget entydigt om udviklingen siden en tilsvarende måling for en uge siden, der viste 33,0 procent til ja, 30,5 procent til nej og 36,5 procent "ved ikke".

Men hvis man spoler lidt længere tilbage i tiden, tegner der sig et billede af, at ja-siden har vundet frem over de seneste uger, mens andelen af tvivlere er faldet, og nej-siden har ligget nogenlunde konstant.    For to uger siden var der således kun 26,1 procent, der svarede, at de ville stemme ja, mens 42,3 procent svarede "ved ikke."   Det samme billede tegnede sig i en måling, Voxmeter foretog for Ritzau tilbage i september.   Spørgsmålet, som svarpersonerne er blevet stillet i samtlige Voxmeter-målinger, lyder:    - Danskerne skal snart stemme om, hvorvidt man skal omdanne EU-retsforbeholdet til en tilvalgsordning. Man stemmer ja, hvis man ønsker en tilvalgsordning og nej, hvis man ønsker at bevare retsforbeholdet. Vil du stemme ja eller nej ved afstemningen?   Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, der anbefaler et nej ved afstemningen, mener, at målingen viser, at der er noget at knokle for.   - Der er en bunden opgave for alle partier om at kaste os ind i debatten, så de, der er i tvivl, når at danne sig en mening, siger hun.   - Det er mest i nej-sidens interesse. En sofavælger er en jasiger, for vi skal ikke kun have et flertal af dem, der møder frem. Vi skal også have 30 procent af de stemmeberettigede, tilføjer hun.   Samtidig har Voxmeter spurgt vælgerne, om de tror, at Danmark vil kunne fortsætte i Europol-samarbejdet, hvis retsforbeholdet bliver opretholdt.   Her svarer 52,1 procent ja - altså at de tror, at Danmark vil kunne fortsætte i det europæiske politisamarbejde. 19,2 procent tror, det ikke vil kunne lade sig gøre, mens 28,6 procent svarer "ved ikke".   Da Voxmeter stillede det spørgsmål for første gang tilbage i september, svarede 46,4 procent, at de troede, Danmark ville kunne blive i Europol ved et nej.    FAKTA: Ja og nej står næsten lige før folkeafstemning En tredjedel af vælgerne vil stemme ja, en tredjedel nej og en tredjedel svarer "ved ikke" i ny meningsmåling. 3. december skal danskerne stemme om, hvorvidt det mere end 20 år gamle EU-retsforbehold skal erstattes af en såkaldt tilvalgsordning.   Voxmeter har i den anledning stillet følgende spørgsmål til 1009 repræsentativt udvalgte vælgere:   - Danskerne skal snart stemme om, hvorvidt man skal omdanne EU-retsforbeholdet til en tilvalgsordning. Man stemmer ja, hvis man ønsker en tilvalgsordning og nej, hvis man ønsker at bevare retsforbeholdet. Vil du stemme ja eller nej ved afstemningen?   Ja: 34,8 procent   Nej: 32,1 procent   Ved ikke: 33,1 procent   Kilde: Voxmeter for Ritzau   /ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce