Formuleringerne sejler: Nye studerende må på skrivekursus

Politik

26/2/15 9:17

Suleman Haider

Det er ikke kun komma, der volder de unge problemer. Mange har svært ved at formulere sig på skrift, lyder det

Hver dag skriver danske unge mere end nogensinde blandt andet på de sociale medier, men samtidig har mange af dem svært ved at skrive en sammenhængende længere tekst.

Sådan lyder det ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag fra gymnasielærere og fra universiteter, hvor der i de seneste år er oprettet kurser i skriftlig fremstilling for nye studerende.

En del af problemet er ifølge flere, at der, siden gymnasiereformen blev indført i 2005, kun har været sat 25 timer af om året til skriftligt hjemmearbejde i faget dansk.

- Det har været en stor fejl at beskære skriftligheden i danskfaget på gymnasierne, især når skriftlighed fylder meget mere i vores samfund end for bare 20 år siden, siger professor Ellen Krogh, der som leder af forskningsprojektet Faglighed og Skriftlighed i de seneste fire år har undersøgt unges skriftlige arbejde, til Jyllands-Posten.

Kirsten Drotner, professor på Institut for Medievidenskab ved Syddansk Universitet, oplever, at op mod halvdelen af hendes nye studerende, som kommer fra gymnasierne, har problemer med at skrive en længere tekst, der er forståelig.

- Det handler ikke kun om at sætte kommaer, men mange af vores studerende har ganske enkelt svært ved at formulere en tekst på mere end et par linjer, så modtageren kan forstå meningen, siger hun til avisen.

Hun peger på, at de studerende sætter punktum midt i en sætning og laver fejl i faste vendinger, hvilket får sætningerne til at "bryde sammen".

Undervisningsminister Christine Antorini (S) henviser til, at en del af regeringens udspil til en ny gymnasiereform er, at nogle skriftlige hjemmeopgaver fremover skal skrives på skolen, hvor man kan søge hjælp hos en lærer.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.