Forsker: Udflytning af arbejdspladser skal se pænere ud

Infrastruktur

23/12/2015 13:51

Nick Allentoft

Regeringen forsøger at få omkostningerne ved udflytningen af statslige job til at se lavere ud, siger forsker. Vækstministeren vil ikke sige, hvem der skal betale den ekstraregning, udflytningen af statsjob må give.
Erfaringer viser, at det kan ende med at koste næsten to milliarder at gennemføre regeringens plan om udflytning af 3900 statslige arbejdspladser fra København, skriver Politiken. Alligevel har regeringen kun afsat 400 millioner i budgettet for 2016.   Årsagen til det lavere beløb er, at regeringen har ønsket at få udflytningen til at tage sig pænere ud.

Udflytning af statslige arbejdspladser

Vi har samlet alle historier om udflytningsplanerne.

Læs meget mere her

Det vurderer Roger Buch, som er kommunalforsker og forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Regeringen har været klar over, at man ville blive mødt af kritik i forbindelse med flytningen af statslige arbejdspladser. Man har vidst, at et af kritikpunkterne vil være, at det var en meget dyr øvelse, siger Roger Buch.   I et internt notat, som Politiken har fået aktindsigt i, skriver embedsmænd fra Moderniseringsstyrelsen, at erfaringer fra Danmark og Norge viser, at "omkostningerne kan variere mellem 0,5 millioner danske kroner og 1,4 millioner norske kroner (knap 1,1 millioner danske kroner, red.) per arbejdsplads".   Hvis disse erfaringer holder stik, vil udflytningen af de 3900 arbejdspladser koste minimum 1,95 milliarder danske kroner, skriver Politiken onsdag.    Da regeringen præsenterede "danmarkshistoriens største udflytning af statslige arbejdspladser" 1. oktober, havde den imidlertid blot afsat 400 millioner kroner i budgettet for 2016.    Det svarer til en gennemsnitspris på omkring 100.000 kroner per arbejdsplads.

- Enten har regeringen nogle andre kilder, end ministerierne har, eller også er det her en ren politisk beslutning, siger Roger Buch.

En underbudgettering kan vise sig at ramme regeringen som en boomerang, siger forskeren.   - Hvis det viser sig, at pengene ikke rækker, vil det som en boomerang ende som regeringens egen hovedpine, siger han og fortsætter:   - Men det kan også ende med at være en hovedpine for de institutioner, der er flyttet ud. De skal finde de reelle omkostninger ved at lave besparelser og levere en dårligere service, siger Roger Buch, som spår, at der vil opstå nogle slagsmål, når det viser sig, at pengene ikke rækker.   Troels Lund: Vi kender den fulde flytteregning næste år Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) understreger, at de 400 millioner kroner er det, regeringen har afsat for 2016.   - Vi vurderer, at det er det beløb, som giver mening i 2016. Men vi har også sagt, at vi ikke kan lave et endeligt estimat, før vi kender de konkrete beregninger fra de forskellige ministerier, siger ministeren.    - Så man må bevæbne sig med en smule tålmodighed. I første kvartal af 2016 kan vi give et mere retvisende billede af, hvad de faktiske omkostninger bliver.   Selv om Troels Lund Poulsen "selvfølgelig stoler på embedsmænd" afviser han Politikens tal og henviser til, at der endnu ikke er lavet en detaljeret analyse af omkostningerne i hver enkelt styrelse.   - Der er behov for, at vi får et helt klart konsolideret bud fra alle de involverede ministerier om, hvordan udgifterne bliver til udflytningen af de 3900 arbejdspladser. Det fulde billede har vi først i første kvartal 2016, siger han.   Spørgsmål: Betvivler du, at regningen bliver højere end 400 millioner kroner?   - Det er alt for tidligt at sige noget om på nuværende tidspunkt. Og der er forskel på, hvor de statslige arbejdspladser skal flyttes hen. Det siger sig selv, at en udflytning til Sjælland er et andet beløb end en udflytning til Jylland, svarer ministeren.   Spørgsmål: Er det styrelserne, der skal holde for, hvis der måtte komme en ekstraregning?   - Hvis og hvis og hvis. Man skal tage det i den rigtige rækkefælge. Vi har sat 400 millioner af i 2016, og der kommer jo også en finanslov i 2017. Inden vi begynder at diskutere "hvad nu hvis de 400 ikke er nok", skal vi have det fulde billede fra ministerierne.   Spørgsmål: Garanterer du, at regeringen finder pengene til en ekstraregning?   - Jeg giver en garanti for, at vi vil have, at styrelserne er velfungerende, når de bliver flyttet ud af København. Derfor skal vi også sørge for, at de udflyttede styrelser er fuldt funktionsdygtige og kan bedrive den virksomhed, de er sat til.

Mest Læste

Annonce