Forskere: Skældud er lige så skadeligt som lussinger

Velfærd

29/11/2015 14:04

Nick Allentoft

Ifølge ny undersøgelse hidser over halvdelen af alle forældre sig op eller skælder ud mindst én gang om ugen.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det kan være lige så skadeligt for et barn at få skældud som at få en lussing. 

Derfor burde langt flere forældre lære at tøjle deres temperament, før de begynder at skælde ud på deres børn, mener en række eksperter i børneopdragelse på baggrund af en ny undersøgelse fra Psykiatrifonden.

Det skriver Politiken.

Ifølge undersøgelsen hidser over halvdelen af alle forældre sig op eller skælder ud mindst én gang om ugen. 

Eksperter vurderer, at de fleste forældre ikke er klar over, hvor skadeligt det er for deres børn.

- Om 20 år vil vi se på skældud, som vi ser på at slå børn i dag. Det går dybt ind i sjælen på børn, når vi skælder dem ud. 

- Jeg havde et barn i min klinik, som beskrev skældud som "når de voksne slår med tungen", siger familie- og psykoterapeut Fie Hørby, som rådgiver familier og er forfatter til flere bøger om børneopdragelse.

Den nye undersøgelse viser, at det især er mindre børn, som bliver skældt ud. Tre ud af fire børn mellem fire og seks år bliver skældt ud hver uge, mens det for teenagere kun gælder en ud af fire.

Børneforsker Erik Sigsgaard sidestiller skældud - defineret ved, at forældre kritiserer barnet med høj stemmeføring - med lussinger og anden fysisk afstraffelse.

- Hvis du prøver at erstatte 'råber ad' med 'slår', så ville folk jo blive vildt oprevne. Vi betragter det at slå børn som forkert, skadeligt, forkasteligt, mens vi ser på den verbale vold med langt mildere øjne. 

- Men hvis vi ser på forskningen i skadevirkninger af fysisk kontra verbal vold, så er der ingen forskel, siger han til Politiken.

Der findes ikke sammenlignelige tal for, hvor meget der tidligere blev skældt ud i danske familier. 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.