Forsvarer i Nykøbing-sagen: Det er historien om fjeren, der blev til fem høns

Ledelse

13/6/16 6:37

Nick Allentoft

Kolleger fra sygehuset i Nykøbing Falster har opdigtet et grimt eventyr om drabstiltalt, mener forsvarer.

Der er blevet kaglet, sladret og hakket som i en hønsegårdm blandt sygeplejerskerne på Nykøbing Falster Sygehus, og konsekvenserne blev helt uoverskuelige.

Det understregede advokat Jørgen Lange mandag eftermiddag i sit afsluttende forsvar for en 31-årig sygeplejerske, der er tiltalt for at dræbe patienter med medicin.

De døde patienter i Nykøbing

- Inden jeg slutter helt af, kunne jeg føle mig fristet til at citere H.C. Andersens eventyr "Det er ganske vist" om fjeren, der blev til fem høns, sagde advokaten og læste et par passager op fra den kendte tekst.

- Eventyret illustrerer efter min mening nogle af de ting, som den her sag kunne være et udtryk for, forklarede han efterfølgende.

Under retssagen er det kommet frem, at sygeplejerskerne på sygehusets akutafdeling var splittet i to. Og ifølge Jørgen Lange er det netop i kraft af rygter og ondsindet sladder, at sagen har taget sit udspring.

- Hele sagen er bygget op på en højst usandsynlig anmeldelse, der kan være fremkommet som et form for mindreværd over for min klient, som er en ualmindeligt dygtig sygeplejerske, sagde advokaten.

I retten har en stribe kolleger fortalt, at de ganske længe havde mistænkt sygeplejersken for at skade patienter, inden hun blev anholdt. 

Påfaldende ofte, syntes de, fik patienter det dårligt og døde i den tiltaltes selskab, ligesom hun ifølge kollegerne virkede eksalteret og triumferende efter særligt dramatiske vagter.

At den tiltalte i en pervers jagt på spænding skulle blive seriemorder, har Jørgen Lange dog ikke fantasi til at forestille sig.

- Det forekommer mig helt ulogisk, at min klient, som er en dygtig sygeplejerske, og som af alle betragtes som en omsorgsfuld og kærlig mor, og som lever et helt normalt liv med sin kæreste skulle finde på at foretage sig de her ting, fastslog advokaten.

I alt er sygeplejersken tiltalt for tre drab og et drabsforsøg. I alle tilfælde skal ofrene have været ældre patienter, som ifølge anklagemyndigheden blev forgiftet med medicin.

Efter 24 retsmøder og flere end 70 vidneforklaringer føler Jørgen Lange sig imidlertid fortsat ikke sikker på, at der overhovedet er sket en forbrydelse.

Tvivlen bygger han først og fremmest på baggrund af udtalelser fra toksikologen Kim Dalhoff om, at flere af patienterne i forvejen var tæt på at dø, og at mængderne af medicin i deres kroppe ikke nødvendigvis var dødelige.

Hvorvidt kvinden er skyldig eller ej, ventes retten at afgøre 24. juni.

/ritzau/

 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce