Frankrig sætter glæde ind mod fanatikere

Politik

27/11/2015 19:55

Nick Allentoft

Frankrigs præsident, François Hollande, varsler, at det franske svar til terrorister vil være flere sange, flere koncerter og flere shows. Pårørende til ofre dog kritiske.
Det franske samfund er klar med sit svar til terroristerne i bevægelsen Islamisk Stat, der den 13. november spredte død og ødelæggelse i Paris.   130 mennesker blev dræbt og hundredvis såret.

Fredag, da det var to uger siden, at terrorangrebet fandt sted mod en caféer og restauranter, mod det nationale fodboldstadion og mod spillestedet Le Bataclan, var der en stor officiel mindeceremoni på militærmuseet Invalides i Paris.

- Vi vil ikke give efter for hverken had eller frygt, sagde François Hollande, Frankrigs præsident, i sin tale i gården til det gamle kompleks fra det 17. århundrede., som også har været militærhospital.   Det er her, at blandt andre kejser Napoleon er begravet.   Se France24 video fra ceremonien her   - Jeg lover alle, at Frankrig vil gøre alt for at ødelægge den hær af fanatikere, der begik disse forbrydelser, lød det fra præsidenten til de 2600 tilhørere, som var særlig indbudt.   Det var blandt andre pårørende til ofre, det var sårede, det var brandfolk, ambulancepersonale i uniform.   Billeder af de 130 ofre var udstillet på en kæmpe skærm. Det var slående, at kun enkelte var over 40. De fleste af de 350 sårede er under 35 år.   - 130 skæbner er blevet stjålet. Der er 130 menneskers latter, som ikke høres igen, sagde Hollande og tilføjede, at ofrene kom fra 50 steder i Frankrig og 17 lande.   Videre sagde han, at Frankrig svarer igen med trods:   - Med sang, med koncerter og shows. Vi fortsætter med at gå til fodboldarenaer.   Ikke alle mener imidlertid, at det var passende at deltage i ceremonien.    Familier til en håndfuld pårørende boykottede ceremonien. De siger, at regeringen har svigtet og ikke sørget for, at nationen er tilstrækkeligt beskyttet efter terrorangrebet i januar, da terrorister angreb satiremagasinet Charlie Hebdo og et jødisk supermarked.   17 mennesker dræbt.   - Tak, hr præsident og politikere, men vi ønsker ikke at trykke jeres hænder eller høre jeres taler. Og vi holder jer delvist ansvarlig for det, der er sket, siger Emmanuelle Prevost, hvis bror blev dræbt, på sin Facebook-side.   /ritzau/  

Mest Læste

Annonce