Front Nationals leder Marine Le Pen har blikket rettet mod præsidentposten.
Front Nationals leder Marine Le Pen har blikket rettet mod præsidentposten.

Fransk lokalvalg kan kickstarte Le Pens præsidenttogt

Politik

22/3/15 6:20

Nick Allentoft

Søndag stemmer franskmændene ved lokalvalg. Udfaldet bliver et vink med en vognstang til landspolitikerne.

Selv om der på papiret blot er tale om et lokalvalg, er flere af Frankrigs ledende politikere til eksamen, når franskmændene søndag stemmer til generalrådet i deres respektive departementer, der er ét af fire politiske niveauer i Frankrig.

Størst fokus er der på, om Front National - det indvandrerkritiske franske nationalistparti - bliver landets største parti for anden gang i træk, efter at det triumferede ved valget til Europa-Parlamentet i maj sidste år.

Et godt resultat ved lokalvalgene vil styrke muligheden for, at Front Nationals leder, Marine Le Pen, stiller op ved præsidentvalget i 2017.

- Om et par måneder vil vi være etableret i regionerne, og derfra vil vi invadere Elyseé-paladset, sagde hun for nylig.

Mange franskmænd interesserer sig egentlig ikke rigtig for valget søndag. Det er nemlig forholdsvis begrænset, hvilke beføjelser departementernes generalråd har. 

Men signalværdien vil ikke være til at tage fejl af for Frankrigs præsident, François Hollande, hvis vælgerne halvvejs i hans embedsperiode vender ham og socialistpartiet ryggen.

Derfor har ministre og ledende politiske skikkelser i Socialistpartiet - på trods af valgets ringe politiske betydning - turneret de fleste af de 101 departementer tynde i et sidste forsøg på at skrabe stemmer sammen til partiet.

Derudover er valget også den første politiske styrkeprøve i Frankrig efter angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo i januar, hvor præsident Hollande generelt modtog ros for sin håndtering.

Ifølge meningsmålinger står det borgerlige UMP-parti med tidligere præsident Sarkozy i spidsen og Front National side om side i kampen om vælgernes gunst med hver omkring 30 procent, mens Socialistpartiet står til omkring 20 procent af stemmer.

Lokalvalget i departementerne består af en første valgrunde søndag og en anden valgrunde næste søndag. 

Det betyder formentlig, at selv om Front National skulle få over hver fjerde stemme i første valgrunde, vil det kun komme til magten i omkring fem departementer, fordi både UMP- og socialistparti-vælgere ved det afgørende valg ventes at se stort på partitilknytning for at holde Front National væk fra magten.

François Hollande har på forhånd udelukket, at valgresultatet vil få ham til at ændre på sammensætningen af regeringen.

/ritzau/AFP

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.