Arkivbillede

Gråzone på IKA-årsmøde: Deltagere kan vinde hotelophold og gavekurve

Ledelse

26/02/2017 11:00

Nick Allentoft

Hård kritik af indkøberes og leverandørers årlige møde, hvor offentligt ansatte kan vinde brunchgavekort, gavekurve og hotelovernatning. IKA, der står bag årsmødet, lytter til kritikken.

Hotelophold, luksusbrunch og gavekurve med delikatesser. 

Da IKA - foreningen af offentlige indkøbere - for nylig afholdt årskonference i Comwell Conference Center i København, deltog offentligt ansatte i konkurrencer og vandt præmier, som var udloddet af en stribe virksomheder. Eksempelvis udloddede hotelkæden Comwell en hotelovernatning for to med morgenmad. Og tøjkæden Kentaur trak lod om en luksusbrunch.  It-firmaet KMD gav en gavekurv til de deltagere, der hurtigst lagde puslespil. Andre firmaer satte gavekurve på højkant til de deltagere, der tilmeldte sig virksomhedernes nyhedsbreve.

Det er "en ret klar overtrædelse af reglerne om, hvad man må modtage af gaver som offentligt ansat". Det siger lektor og ekspert i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing til Berlingske.

Reglerne skal sikre, at der ikke træffes forkerte afgørelser i den offentlige forvaltning, forklarer han.

LÆS OGSÅ: Minister varsler nye regler

Bente Hagelund, som er jurist og ekspert i offentlig forvaltning og rektor for Folkeuniversitetet i København, deler den vurdering.

- Offentligt ansatte må ikke modtage gaver fra private samarbejdspartnere, uanset om de bliver givet som led i en konkurrence, siger hun til Berlingske.

LÆS OGSÅ reportage fra IKA Årsmøde

- Det bør de vide som offentligt ansatte. De må kun modtage beskedne lejlighedsgaver i forbindelse med et jubilæum eller lignende. Og det er der ikke tale om her.

Hos IKA fortæller næstformand Ditte Nicolajsen til Berlingske, at foreningen har lavet et regelsæt netop for at alt holder sig inden for lovens grænser. Det betyder at præmier i konkurrence skal have en værdi under 300 kroner. 

- Men nu sætter i spørgsmålstegn ved den fortolkning, og det giver da anledning til, at vi får en advokat til at vurdere spørgsmålet. Hvis vi har lavet en fejl skal vi selvfølgelig lave det om, siger næstformanden for IKA.

It-firmaet KMD mener ikke, at en konkurrence, som blev afholdt ved årskonferencen, var problematisk. Det oplyser Christoffer Hellmann, som er kommunikationschef ved KMD, til Ritzau. Han pointerer, at han udelukkende udtaler sig om KMD's egen konkurrence.

- Ved konkurrencer kåres vinderne tilfældigt ved lodtrækning, og sammenholdt med præmiernes beskedne størrelse har KMD vurderet, at dette ikke er udtryk for en favorisering eller på anden vis en måde at påvirke en modtager på. Det er KMD's vurdering, at konkurrencer med mindre præmier ikke konflikter med gængse regler og vejledninger på området, skriver Hellmann i en mail til Ritzau.

Konferencen finder sted hvert år. I år deltog over 500 offentligt ansatte indkøbere. Det er embedsmænd, der står for statens, kommunernes og regionernes milliardindkøb. 

Også kommunernes leverandører kan melde sig ind i IKA og købe stande på konferencen. Det havde næsten 70 private firmaer gjort ved konferencen i januar.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce