Grækenland har fået frist til på fredag i forhandlinger om landets gæld.

Grækenland har fået sat stolen for døren

Politik

17/02/2015

Nick Allentoft

De øvrige eurolande har givet Grækenland frist til på fredag til at bede om en forlængelse af sit hjælpeprogram. Det skal vinde tid til at forhandle om et nyt.

Tonen fra Bruxelles og de øvrige hovedstæder i eurozonen er ikke til at tage fejl af: Nu er tålmodigheden med Grækenland ved at være brugt op. Og det vil være værst for grækerne, hvis de ender med at ryge ud af euroen.

Efter at de internationale kreditorer over de seneste fem år har hjulpet grækerne med 240 milliarder euro, fik Grækenland mandag aften sat stolen for døren fra de øvrige eurolande.

- Vi kan bruge denne uge. Men så er det også det, sagde eurogruppens formand, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, efter at der mandag aften igen gik ged i forsøget på at finde fælles fodslag.

Den græske finansminister, Yanis Varoufakis, sagde på vej væk fra mødet, at der var grundlæggende uenighed om, hvorvidt Grækenland skal fuldføre det program, som den græske regering gik til valg på at udfordre. Varoufakis tror dog stadig, at ethvert ultimatum til den græske regering nok skal blive trukket tilbage i løbet af få dage.

I det udkast, eurogruppen forhandlede ud fra, blev det slået fast, at Grækenland skal bede om at få forlænget sit eksisterende hjælpeprogram, før eurogruppen vil tale om, hvad der skal komme i stedet. 

Det eksisterende program indeholder snærende betingelser om reformer af græsk økonomi. Det er de øvrige eurolandes forsøg på at sikre, at de ikke hælder deres penge i et stort, sort hul. 

De insisterer på at holde den græske regering i stramme tøjler, så den ikke bakker ud af de allerede aftalte betingelser, mens man forhandler om, hvad der skal komme i stedet. 

- Det helt afgørende, vi har brug for, er en anmodning om at forlænge det nuværende program. Uden den kan vi end ikke tage hul på en ny proces, sagde EU's økonomikommissær, Pierre Moscovici, efter mandagens sammenbrud.

- Vi er nødt til at være logiske, ikke ideologiske. På den måde, tror jeg, vi kan finde en løsning. Den eneste måde, sagde Moscovici og efterlyste "et fælles udgangspunkt".

Hans udtalelse ligger i tråd med flere landes opfattelse af, at premierminister Alexis Tsipras, finansminister Yanis Varoufakis og andre nøglemedlemmer af den nye græske regering stadig opfører sig, som om de fører valgkamp.

Den toneangivende tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, beskyldte forud for mandagens møde den græske regering for at opføre sig "temmelig uansvarligt" og for at "spille poker".

Schäuble har i udtalelser til tyske medier heller ikke lagt skjul på, at græske ministre og medier de seneste uger er gået langt over stregen i flere referencer til Tysklands nazifortid.

Der har blandt andet været fremsat officielt krav om, at Tyskland skylder Grækenland milliarder i krigsskadeerstatning fra Anden Verdenskrig. En karikaturtegning har også spøgt med, at Schäuble klædt i naziuniform "vil lave sæbe af jeres fedt" og "lave gødning af jeres aske". 

Eurogruppechef Jeroen Dijsselbloem sagde på sit pressemøde, at man kan holde et nyt eurogruppemøde på fredag. Hvis Grækenland beder om det.

- Der var en meget stærk holdning i hele eurogruppen om, at de græske myndigheder må tage næste skridt, sagde Dijsselbloem.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce