Hele verden fordømmer drab på russisk oppositionsleder

Politik

28/02/2015 13:10

Nick Allentoft

Boris Nemtsov kæmpede modigt og utrætteligt for demokrati, lyder det i reaktioner på drabet i Moskva. En politisk bevægelse ude af kontrol, kan blive konsekvensen af drab, siger tidligere generalkonsul

Skuddrabet på den russiske oppositionsleder Boris Nemtsov i Moskva natten til lørdag chokerer politiske ledere verden over. 

Den 55-årige politiker og tidligere vicepremierminister blev ramt af skud affyret fra en forbipasserende bil, da han gik over en bro sammen med en kvinde tæt ved Kreml.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, er "chokeret over drabet", og hun sender en appel til Rusland om, at dem, som står bag, hurtigt bliver pågrebet og retsforfulgt.

- Hun hylder den tidligere vicepremierminister for det mod, som han viste ved offentligt at kritisere regeringens beslutninger, siger Seibert til dpa.

En tilsvarende hyldest kommer fra den franske præsident. 

- Nemtsov var modig, og han kæmpede utrætteligt for demokratiet, siger François Hollande ifølge det franske nyhedsbureau AFP efter sin fordømmelse af drabet. 

Flere har peget på, at drabet ligner et lejemord, blandt andre den amerikanske præsident, Barack Obama, som siger, at Nemtsov kæmpede "for at give sine russiske medborgere de rettigheder, som alle har ret til."

Russiske myndigheder meddeler, at den 55-årige blev ramt af fire skud, mens han gik sammen med en ukrainsk kvinde. 

- Ukendte gerningsmænd affyrede syv-otte skud mod politikeren, siger en talsmand for politiet.

Som oppositionsleder i Rusland skulle Nemtsov søndag have ført an i en stor demonstration mod styret i Kreml. 

Den demonstration ser nu ud til at blive erstattet af en mindehøjtidelighed.

Den norske udenrigsminister, Børge Brende, kalder drabet for en tragedie. 

- Drabet på Boris Nemtsov er en tragedie og en uhyrlig voldshandling, som vi fordømmer på det kraftigste. Nemtsov var en modig og vigtig stemme for oppositionen i Rusland, siger Brende til det norske nyhedsbureau NTB. 

Nemtsov var bevidst om, at hans højlydte kritik af Putin kunne få konsekvenser. 

Tidligere på måneden sagde han ifølge The New York Times i et interview med et russisk magasin, at Putin muligvis ville forsøge at dræbe ham. Bemærkningen faldt med en blanding af humor og alvorlighed.

Ekspert: Drab på Putin-kritiker får markant betydning Det kan skabe voldsomme rystelser i det politiske landskab i Rusland, at oppositionslederen Boris Nemtsov fredag aften blev dræbt i Moskva.

Det mener Jens Worning Sørensen, der er tidligere generalkonsul i Sankt Petersborg.

- Jeg tror, at Vladimir Putin (Ruslands præsident, red.) sidder og tænker, hvordan pokker han skal håndtere det her. Det kan ikke blive mere ubekvemt, siger Jens Worning Sørensen til Ritzau.

- Putin kæmper med en økonomi, som går den forkerte vej, og der foregår en tragedie i Ukraine, som russerne ikke bryder sig om, men de har indtil nu været solidariske med deres ledelse.

- Det her drab kan være en faktor, som udløser den frustration, som russerne holder nede. Det kan starte en politisk bevægelse, der ikke kan kontrolleres, vurderer Jens Worning Sørensen. 

Han kalder den nu afdøde vicepremierminister og nuværende oppositionsleder for "den mest kompetente oppositionspolitiker" i Rusland.

- Der er ingen tvivl om, at hans død får markant politisk betydning, og at han får et martyrium. Det er det mest markante drab på en politiker i Putins regeringstid, siger Jens Worning Sørensen.

Han tvivler på, at drabet er orkestreret af politiske fjender. 

- Oppositionen i Rusland er svag, så det er svært at se en politisk interesse fra styrets side i at få en oppositionsleder dræbt. Det er jeg sikker på, det ikke er, siger den tidligere generalkonsul.

Han fortæller, at den politiske ledelse allerede søndag vil få de nye tider at føle, når mange tusind mennesker ventes at mindes Boris Nemtsov i Moskva.

- I morgen var der planlagt den første demonstration mod krisen, som oppositionen havde sat i værk. Den aflyser de og vil i stedet holde en mindemarch i centrum af Moskva, siger Jens Worning Sørensen.

Ifølge nyhedsbureauet dpa blev Nemtsov ramt af skud, der blev affyret fra en forbipasserende bil, da han gik sammen med en kvinde ved en bro i den russiske hovedstad.

BLÅ BOG: Kritiker Boris Nemtsov kæmpede mod Putin i 15 år  Navn: Boris Nemtsov

Alder: 55 år (født oktober 1959)

Fødested: Sotji, Rusland

Nationalitet: Russisk

Uddannelse: En doktorgrad i fysik i 1990 Fra Gorky State University

Karriere:

* Den politiske karriere begyndte få år før Sovjetunionens fald, da Nemtsov organiserede en demonstration efter atomulykken i Tjernobyl.

* 1990: Valgt til parlamentet i Rusland

* 1991-1997: Guvernør i Nisjnij Novgorod-provinsen

* 1997-1998: Ruslands vicepremierminister

* Anset for oplagt arvtager til præsident Jeltsin. Dette blev dog ikke aktuelt, da Vladimir Putin blev valgt i 1999.

* 1999: Med til at stifte partiet Union of Right Forces. Partiet blev i 2011 omdannet til en politisk organisation.

* 1999-2003: Medlem af parlamentets underhus, Dumaen

* 2004: Forlader sit parti, som han var blevet leder af, og blev i stedet bankdirektør.

* 2008: Medstifter af oppositionsbevægelsen Solidaritet

* 2009: Stiller op som borgmester i Sotji. Nemtsov gør sig i den forbindelse mere upopulær hos præsident Putin, da han beskylder styret for at være korrupt i forbindelse med OL i byen. Nemtsov taber valgkampen.

* 2011: Står bag en demonstration mod Vladimir Putin. Demonstrationen bliver den største, siden Putin kom til magten for første gang i 2000.

* 2012: En af lederne af det politiske parti Folkets Frihedsparti kendt som RPR-Parnas i Rusland

Civilstand: Har været gift og efterlader sig fire børn

Andet: Nemtsov har været anholdt flere gange og fængslet for at deltage i politiske protester

Kilder: The Guardian, Washington Post, Reuters, The Jamestown Foundation

 

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce