Det var et job som ufaglært medhjælper på et plejehjem, der gjorde udslaget. Den unge HF-student ville være sygeplejerske, og derfor søgte hun i 2004 eller 2005 om optagelse på sygeplejeskolen i Herlev.
Dengang havde ingen formentlig fantasi til at forestille sig, hvor galt det ville gå. At den lille og buttede kvinde med det sorte hår en dag skulle blive hovedperson i en af dansk retshistories mest opsigtsvækkende drabssager.
Ikke desto mindre er det her, hun er havnet. I midten af et stort retslokale i Nykøbing Falster - tiltalt for tre drab og et drabsforsøg på ældre patienter. I årene 2012-2015 blev de alle udsat for dødelige doser af medicin under indlæggelser på det lokale sygehus.
I løbet af de kommende 30 retsmøder skal tre juridiske dommere og seks nævninge beslutte, om den 31-årige kvinde er skyldig eller ej.
Allerede nu - efter sagens første to dage - er det imidlertid muligt at tegne et billede af det liv og den adfærd, der gik forud for anholdelsen for snart 13 måneder siden.
Sammen med sin daværende kæreste flyttede sygeplejersken i 2007 til Møn, og året efter fødte hun deres fælles barn, en i dag otteårig pige. Efter et halvt års barsel genoptog og færdiggjorde hun sine studier.
- Det gik godt, jeg sluttede med et 12-tal, fortalte den tiltalte under retssagens anden dag.
Herefter blev den nyuddannede sygeplejerske ansat på Nykøbing F. Sygehus, hvor hun over de efterfølgende år opbyggede en gruppe veninder, men også enkelte fjender.
Ifølge den tiltalte gik hun og en gruppe andre sygeplejerske meget i byen, og hun følte, at "hun blev dømt for, hvad hun lavede uden for arbejdet". En konkret situation, hvor hun efter eget udsagn "tog en venindes kæreste med hjem", gjorde det ikke bedre.
- Det fik jeg lov til at bøde for bagefter. Det gør selvfølgelig ikke én populær, forklarede den tiltalte og antydede sågar, at striden kan være hele baggrunden for sagens opståen.
Under retssagen er det også kommet frem, at den 31-årige kvinde for et par år siden havde sygdom tæt inde på livet. I 2013 døde hendes lillesøster af kræft. I dag tyder alt på, at familien har samlet sig om den tiltalte. Troligt møder både hendes kæreste, forældre og andre familiemedlemmer op i retten for at vise deres støtte.
- Hun er veluddannet, dygtig, ansvarsfuld og et dejligt menneske. Vi planlagde familieforøgelse og havde netop bestilt ferie. Og pludselig sidder hun fængslet for drab, har kæresten tidligere sagt til TV Øst.
Langt mindre overraskede er formentlig en stribe kolleger. Til politiet skal flere af dem have fortalt, at de længe inden anholdelsen mistænkte kvinden for at skade patienter.
Drabstiltalt sygeplejerske arbejdede under pres og sprogkaos
Arbejdsmiljøet på Nykøbing Falster Sygehus var ofte under pres, fortæller drabstiltalt sygeplejerske i retten. Ofte var der på Nykøbing Falster Sygehus flere patienter, end personalet kunne klare. Og samtidig gjorde læger fra udlandet det svært for personalet at kommunikere. Det fortæller en 31-årig sygeplejerske mandag ved Retten i Nykøbing Falster.
På hospitalet var der ifølge sygeplejersken ansat en del personale, som var dårlige til dansk. Navnlig blandt lægerne.
- Vi havde en kvindelig medicinsk overlæge, hvor det for mit vedkommende var nærmest umuligt at forstå, hvad hun sagde, fortæller sygeplejersken mandag i retten, da hun bliver afhørt af sin forsvarer, advokat Jørgen Lange.
Sprogproblemerne var blot en del af de forhold, der ifølge sygeplejersken bidrog til et presset arbejdsmiljø på sygehuset, hvor hun var ansat fra 2009 og frem til sin anholdelse i marts sidste år.
- Vi havde en periode, hvor vi havde så mange patienter, at det var oppe på flere ledermøder, at det kunne vi simpelthen ikke håndtere, fortæller sygeplejersken om sin tid på medicinsk afdeling 130, hvor hun arbejdede frem til oktober 2012.
Netop på afdeling 130 begik sygeplejersken ifølge anklagemyndigheden sit første drab. Offeret var en 72-årig patient, der mistede livet på grund af en overdosis af morfin og diazepam. Fra 2012 arbejdede den i dag 31-årige kvinde på sygehusets akutafdeling. Her begik hun ifølge anklagemyndigheden yderlige to patientdrab og forsøgte at dræbe endnu en patient. I retten fortæller sygeplejersken, at der på akutafdelingen i perioder kunne være mange dødsfald.
- Det var som om, at det kom i bølger. Til tider kunne man godt være inde i en bølge, hvor man bare sagde åh nej.
Under mandagens retsmøde er det kommet frem, at sygeplejersken var så engageret i arbejdsmiljøet på sygehuset, at hun ad to omgange lod sig vælge som personalets arbejdsmiljørepræsentant på henholdsvis den medicinske afdeling og akutafdelingen. Hertil kommer, at den tiltalte lider af en personlighedsforstyrrelse, der er kendetegnet ved en vedvarende søgen efter spænding. Og at en statistiker har konstateret en markant overdødelighed, når den tiltalte var på vagt i årene 2009-2012.
Alle disse omstændigheder ventes at spille en rolle, når retten i slutningen af juni afsiger dom. I denne uge er der retsmøder i sagen mandag og tirsdag. Sagen mod sygeplejersken begyndte i forrige uge. Den kommer til at løbe i sammenlagt 30 retsdage, og der ventes at falde dom i juni.
FAKTA: Sygeplejerske er tiltalt for ni forbrydelser
Ud over tre drab og et drabsforsøg tæller anklageskriftet mod sygeplejersken fem andre forhold.
Retten i Nykøbing Falster fortsætter mandag retssagen mod en sygeplejerske, der 1. marts 2015 blev anholdt efter en nattevagt på det lokale sygehus, hvor flere patienter døde.
I alt er den 31-årige kvinde tiltalt for ni forhold, som er beskrevet på følgende vis i anklageskriftet:
* Forhold 1 beskriver sygeplejerskens påståede drab på den 72-årige Arne Herskov. Forbrydelsen skete 4. marts 2012 i tidsrummet mellem klokken 09.00 og klokken 21.30 på Nykøbing F. Sygehus ved indgivelse af en overdosis af morfin og diazepam - bedre kendt som Stesolid.
* Forhold 2 handler om, at den tiltalte skal have misbrugt sin stilling og gjort sig skyldig i tyveri ved at stjæle forskellige typer medicin fra sin arbejdsplads, herunder det kraftige sovemiddel Zopiclone og morfin. Alt sammen til en værdi af 145 kroner.
* Forhold 3 anklager sygeplejersken for overtrædelse af autorisationsloven ved i tidsrummet mellem 1. januar 2015 og 1. marts 2015 at have givet sin dengang syvårige datter kraftige og receptpligtige sovepiller af mærket Zopiclone, som ikke må gives til børn.
* Forhold 4 beskriver sygeplejerskens påståede drab på den 86-årige Anna Lise Poulsen. Ifølge anklageskriftet skete det 28. februar 2015 mellem klokken 19.00 og 20.30. Igen skal der være tale om en dødelig overdosis af morfin og diazepam.
* Forhold 5 beskriver sagens tredje drabsanklage. Her er offeret den 66-årige Viggo Petersen, som ifølge anklagen er blevet dræbt i samme tidsrum som Anna Lise Poulsen. Også fremgangsmåden - en dødelig cocktail af morfin og diazepam - går igen.
* Forhold 6 zoomer ind på et påstået drabsforsøg på den 73-årige Maggi Rasmussen. Ifølge anklageskriftet bliver hun forsøgt dræbt i tidsrummet fra 28. februar klokken 19.00 til 1. marts klokken 05.35 med en dødelig dosis af morfin, diazepam og hjertemedicinen Cordarone. Drabet mislykkes imidlertid, da kolleger fatter mistanke og når at give patienten modgift.
* Forhold 7 er en tiltale for overtrædelse af både straffe- og autorisationsloven, da den tiltalte i sit virke som sygeplejerske skal have misbrugt sin stilling til at krænke privates ret og udvist grovere forsømmelse eller skødesløshed, idet hun i forbindelse med de tre drab og drabsforsøget fejlbehandlede de angivne patienter.
* Forhold 8 anklager sygeplejersken for overtrædelse af bekendtgørelse om euforiserende stoffer ved i forbindelse med sin anholdelse uberettiget at besidde morfintabletter, Zopiclone samt en sprøjte, der havde indeholdt Stesolid.
* Forhold 9 går på, at den 31-årige kvinde under sin varetægtsfængsling har besiddet og anvendt en mobiltelefon.
Kilde: Anklageskriftet fra Statsadvokaten i København
/ritzau/
Tilmeld nyhedsbrev
Tak for din tilmelding.