I løbet af tre måneder er holdningen blandt svenskerne til, hvor mange flygtninge landet skal modtage, ændret.
En ny meningsmåling i avisen Dagens Nyheter viser, at over halvdelen af svenskerne nu mener, at Sverige skal tage imod færre flygtninge.
- Virkeligheden har ændret sig, konstaterer Nicklas Källebring, analytiker hos Ipsos, der har lavet målingen.
Dagbog fra Lesbos
Psykolog Jane Maul beretter om seks dage som frivillig på Lesbos - hvor kun frivillige fra hele Europa sørger for den første kontakt, når traumatiserede flygtninge rammer klippekysten. Læs de gribende beretninger her.
I år har Sverige modtaget flere asylansøgere end nogensinde før, og "flygtningekrisen har været det dominerende politiske spørgsmål i 2015", skriver det svenske dagblad.
Omkring 170.000 mennesker vil, inden året er omme, have søgt om asyl. Både statslige myndigheder og kommuner har talt om, at tilstrømningen lægger pres på samfundet.
En række tiltag fra den svenske regering skal mindske antallet af flygtninge. Blandt andet indføres der efter nytår id-kontrol for passagerer på tog og busser, der kommer fra Danmark.
Det er fjerde gang i år, at Dagens Nyheter og Ipsos undersøger holdningen til flygtninge i befolkningen.
Mest positiv var svenskernes opfattelse i september. Da mente 44 procent, at Sverige skulle tage imod flere flygtninge, mens 30 procent var af den modsatte opfattelse.
Men allerede måneden efter var holdningen mere negativ. Da sagde 42 procent, at tilstrømningen var for voldsom.
Den andel er i decembermålingen øget yderligere. Nu svarer 55 procent, at Sverige bør modtage færre flygtninge.
- Dybest set har svenskerne en ganske generøs holdning til at modtage flygtninge, men det er betinget af, at det virker, siger Nicklas Källebring fra Ipsos til Dagens Nyheter.
Holdningsskiftet i befolkningen kan skyldes, mener han, at der har været problemer med at håndtere modtagelsen af de mange flygtninge. En generel bekymring for, hvad de langsigtede konsekvenser af den store tilstrømning får for Sverige, kan også spille ind.
/ritzau/