Jens Rohde: Europa kan klare massiv flygtningestrøm

Politik

09/11/2015 14:29

Nick Allentoft

Fælles asylregler i EU er nødvendigt, hvis flygtningepres skal håndteres, siger Venstres europaparlamentariker. Partiets politiske ordfører afviser. Det er ikke Venstres politik at lave fælles europæiske asylregler, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Vi kommer ikke uden om fælles asylregler og regler for familiesammenføring i EU.

Sådan lyder det fra medlem af Europaparlamentet for Venstre Jens Rohde med godt tre uger til danskerne skal stemme om at erstatte retsforbeholdet med en såkaldt tilvalgsordning.

Her har Folketingets EU-venlige partier forsikret vælgerne, at tilvalgsordningen ikke medfører, at Danmark tilslutter sig fælles europæiske asylregler, medmindre vælgerne selv stemmer det igennem ved en separat folkeafstemning engang i fremtiden.

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

Men flygtningepresset på Europa er så stort, at Europa ikke kommer uden om en fælles asylpolitik, siger Jens Rohde.

- Når der står tre millioner flygtninge, så er det ikke et spørgsmål om, men hvordan vi håndterer denne her situation, siger han.

- Og der kommer vi ikke uden om fælles asylregler og fælles regler for familiesammenføring. Ellers kan man ikke lave en fælles fordelingsmekanisme, nærområdeindsats og asylbehandling, lyder det fra Jens Rohde, der mener, at asylreglerne burde have været en del af den kommende folkeafstemning.

- Jeg er af den opfattelse, at vi i sidste ende skyder os selv i foden ved at undlade at tage de fælles asylregler ind i selve afstemningen.

Han mener desuden, at Europa er i stand til at håndtere det voldsomme flygtningepres, der ifølge EU-Kommissionens skøn kan medføre, at op mod tre millioner flygtninge i løbet af det kommende år vil søge mod Europa.

- Det er ikke ønskværdigt. Men det er en virkelighed, vi er nødt til at forholde os til, og der siger jeg så bare, inden vi panikker, at vi er 580 millioner mennesker i Europa.

- Så hvis vi laver en ordentlig fordeling, så skal vi nok også håndtere tre millioner flygtninge, siger Rohde, der også foreslår massiv hjælp til landene omkring Syrien for at få færre til at søge væk.

- Hvis ikke vi bidrager med en massiv Marshallhjælp til landene omkring Syrien og får skabt stabilitet også i Irak, så kommer flygtningene. Og det uanset, om vi sætter annoncer i aviser eller pigtrådshegn op.

Jens Rohde luftede allerede søndag aften sine holdninger til spørgsmålet om fordelingen af flygtningene i programmet "Vi ses hos Clement" på DR. 

Venstre afviser Rohde: Asylregler skal laves i Danmark

Jens Rohde (V) taler ikke for sit parti, når han siger, at der bør laves fælles europæiske asylregler i modsætning til i dag, hvor hvert EU-land fastsætter sin egen asylpolitik. Det siger Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, til Ritzau.

- Venstres politik på det her område er, at vi mener, der er behov for nogle fælles europæiske løsninger, men at asyl- og udlændingepolitikken bliver i Danmark. Det har været vores holdning hidtil, og det er stadigvæk vores holdning, siger han.   Den politiske ordfører afviser Rohdes argumenter, da han ikke har lyst til at dele asylregler med en række af de lande, der er med i EU-samarbejdet.   - Det må man forholde sig til. Men vi mener, at der ikke er brug for fælles regler på det her område. Vi kan konstatere, at der er en række lande, som vi ikke er enige med, om hvordan de regler skal være. Jeg kan nævne Sverige som eksempel, siger han.   - Og vi vil gerne have lov til at fastlægge den politik på det her område, som vi synes, virker bedst her. Vi har nu engang de asylregler, vi har i Danmark. Vi mener, at de fastlægges bedst i Danmark. Det samme gælder regler for familiesammenføring.   Ifølge UNHCR, FNs Højkommissariat for Flygtninge, vil der mellem november 2015 og marts 2013 komme 600.000 flygtninge og migranter til EU.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce