Jeremy Corbyn er valgt til ny leder for britisk Labour

Politik

12/9/15 6:45

Nick Allentoft

Med valget af Corbyn oplever det britiske arbejderparti et jordskælv, der kan splitte Labour.

Den 66-årige venstreorienterede Jeremy Corbyn er med 59,5 procent af stemmerne valgt til ny leder for det britiske arbejderparti Labour.

Det er et valg, som mange spår vil splitte Labour og gøre det umuligt for arbejderpartiet at genvinde regeringsmagten. Under alle omstændigheder er det et jordskælv i Labour, som vil sætte mange af de tidligere indflydelsesrige partifolk ud på sidelinjen.

Corbyn siger, at hans første handling som nyvalgt formand er lørdag eftermiddag at slutte sig til en stor demonstration i London til støtte for flygtninge og større tolerance i samfundet.

- Kan jeg starte med takke alle, som tog del i dette demokratiske valg, lyder hans første ord i sejrstalen. Han opfordrer til at skabe et "bedre samfund" end det, som det regerende konservative parti har skabt.

Og han langer hårdt ud efter de britiske medier, som han mener har "forbrudt" sig mod hans familie og ført løgnagtige historier til torvs. Hold jer til politikken, lyder hans vrede anbefaling.

Corbyn havde tre midtersøgende modkandidater, Andy Burnham, Yvette Cooper og Liz Kendall, som havde opbakning fra Labours parlamentsgruppe.

Corbyn har været medlem af parlamentet siden 1983. Han var modstander af britisk deltagelse i krigene i Afghanistan og Irak. Han ønsker at hæve skatterne for de rigeste i Storbritannien og afvikle landets atomslagstyrke.

Han har været kritisk over for EU, og valget af ham kan måske fremskynde en britisk udmeldelse af EU.

Corbyn har under formandsopgøret haft stor opbakning fra unge.

 

BLÅ BOG: Nyvalgt Labour-leder Jeremy Corbyn 66-årige Jeremy Corbyn beundrer Karl Marx og vil ud af Nato.   Navn: Jeremy Corbyn  Alder: 66 år Fødested: Storbritannien Nationalitet: Britisk   Karriere: Corbyn er lørdag valgt som formand for partiet Labour efter den afgåede Ed Miliband. Han fik 59,5 procent af stemmerne.   Corbyn er socialist og kendt for at beundre Karl Marx. Han blev først gang valgt til det britiske parlament i 1983. Her repræsenterer han Islington North i London, hvor han er blevet valgt ind ved de seneste otte parlamentsvalg.   Han arbejdede i fagforeningsregi, inden han blev valgt ind i parlamentet.   Mærkesager: Ifølge hans egen hjemmeside er hans topprioriteter de fattiges behov samt menneskerettigheder.   Corbyn var modstander af britisk deltagelse i krigene i Afghanistan og Irak. Han ønsker at hæve skatterne for de rigeste i Storbritannien og afvikle landets atomslagstyrke.   Han har været kritisk over for EU, og valget af ham kan måske fremskynde en britisk udmeldelse af EU.   Han vil gøre blandt andet jernbanesystemet statsligt ejet igen.   Derudover vil han involvere ledere af den palæstinensiske gruppe Hamas og Libanons Hizbollah-bevægelse i fredsforhandlinger.   Familie: Corbyn voksede op i en politisk familie. Han forældre var aktivister og mødte hinanden under Den Spanske Borgerkrig.    Kilder: Reuters, jeremycorbyn.org.uk, AFP   /ritzau/

Annonce