Juncker og Tusk: EU's fremtid er truet af flygtningekrisen

Politik

21/01/2016 08:00

Nick Allentoft

Hvis Schengen bryder sammen, vil den økonomiske omkostning for EU-landene være kæmpestor, advarer Juncker.
Tiden er ved at løbe ud for EU-landene, når det gælder om at få dæmmet op for strømmen af flygtninge og migranter, der søger mod Europa.   Sådan lyder advarslen fra premierminister Mark Rutte fra Holland, der netop har overtaget EU-formandskabet og skal lede landenes samarbejde i det kommende halve år.

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

- Lad mig sige det ligeud: Det nuværende antal er ikke holdbart. Vi har snart ikke mere tid tilbage, siger Mark Rutte under en debat i Europaparlamentet om det hollandske formandskabsprogram. Vi er nødt til at se en skarp reduktion i antallet af flygtninge i de kommende seks til otte uger, understreger EU-formanden.

Hans advarsel kommer blot dagen efter, at EU-præsidenten, Donald Tusk, også slog hårdere på advarselstrommerne end tidligere, da han sagde, at EU-topmødet 17. og 18. marts er sidste chance for at få styr på flygtningekrisen.   - Ellers vil vi stå over for alvorlige konsekvenser som sammenbruddet af Schengen, sagde Donald Tusk. Han advarede samtidig om, at EU vil "mislykkes som et politisk projekt", hvis der ikke kommer styr på de ydre grænser.   EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, siger onsdag, at Schengen-samarbejdet om åbne indre grænser i Europa er truet, fordi EU-landene har behandlet Schengen på en nærmest skødesløs måde.

- Den ene grænse efter den anden lukker, og når de alle er lukket, vil vi opdage, at den økonomiske omkostning er kæmpestor, siger Juncker, der under debatten i EU-Parlamentet også udtrykker frygt for euroens fremtid.

- Hvis vi lukker grænserne, og hvis det indre marked begynder at lide nød, vil vi en dag begynde at spekulere over, om vi virkelig har brug for en fælles mønt, hvis der ikke længere er noget indre marked og nogen fri bevægelig af arbejdskraft, advarer Juncker.   Han siger, at han vil opfordre EU-præsidenten til at indkalde til endnu et topmøde for at sikre, at der er tid nok til at få styr på flygtninge- og migrationskrisen.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce