Græsk premierminister, Alexis Tsipras
Græsk premierminister, Alexis Tsipras

Kampklar Tsipras holder fast i valgløfter inden EU-møder

Politik

09/2/15 8:59

Suleman Haider

Grækenlands regering vil ikke bede om en forlængelse af hjælpepakke og alle dens fejl, siger Alexis Tsipras.

Grækenland ønsker ikke et forlænget kriseprogram, men i stedet midlertidig finansiering, der kan give det sydeuropæiske euroland tid til at forhandle sig frem til en ny aftale med kreditorerne.

Det siger den nye græske premierminister, Alexis Tsipras, søndag aften i sin første store tale til parlamentet siden sin tiltrædelse for knap to uger siden.

- Hjælpepakken har slået fejl, understreger Tsipras.

- Den nye regering har ingen ret til at bede om en forlængelse, for den kan ikke bede om, at fejltagelserne gentages, siger han.

Grækenlands nuværende hjælpepakke udløber 28. februar, og EU vil have den græske regering til at forlænge aftalen, herunder forpligtelsen til at gennemføre skrappe økonomiske reformer.

Men det har Grækenland udelukket, og dermed er der lagt op til sværdslag i den kommende uge, der både byder på et finansministermøde i eurogruppen og efterfølgende et EU-topmøde.

I sin tale til parlamentet lover Tsipras også at holde fast i alle sine valgløfter. Det indebærer blandt andet gratis mad og strømforsyning til de grækere, der sidder hårdest i det på grund af nedskæringerne.

- Regeringens førsteprioritet er at tage sig af hjælpepakkens store sår og håndtere den humanitære krise, sådan som vi lovede at gøre inden valget, siger han.

Det indebærer blandt andet at genansætte nogle af de mange offentligt ansatte, der blev fyret som led i tidligere sparerunder.

Tsipras lover at forstærke kampen mod korruption og skatteunddragelse og siger også, at han i løbet af i år vil sætte mindstelønnen op fra de nuværende 580 euro til 750 euro (5583 kroner) om måneden, skriver nyhedsbureauet AFP.

Samtidig siger den græske finansminister Yanis Varoufakis i et interview med italiensk tv, at de øvrige lande i eurozonen må indse, at det er umuligt for Grækenland at betale sin gæld under de nuværende betingelser.

Han advarer om at tvinge Grækenland ud af eurosamarbejdet og sammenligner det med et korthus, som vil kollapse hvis et kort fjernes.

- Jeg vil advare enhver, der overvejer en strategisk amputation af Grækenland fra Europa, for det er meget farligt, siger Varoufakis.

- Hvem vil komme efter os? Portugal?, spørger han.

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce