Kina lægger an til storslået samarbejde med EU efter topmøde

Politik

02/06/2017 12:04

Nick Allentoft

Kina og EU slår fast, at det ikke er en mulighed at bakke ud af klimaaftalen fra Paris.

Mens de europæiske topledere tager afstand fra den amerikanske præsident, Donald Trump, lægger Kina op til et øget samarbejde med EU. 

- Fremtiden for Kina og Europa vil være lys og storslået, siger den kinesiske premierminister, Li Keqiang, fredag inden et topmøde med EU i Bruxelles.

Sammen med EU mener han, at Kina kan sikre et arbejde for fred i verden fremover.

Ny Europa-sektion på DenOffentlige

Europa-debatten er blevet historisk væsentlig. Derfor kan du på DenOffentlige.dk/europaeisk-samarbejde finde en selvstændig sektion, der debatterer og formidler fra debatten om Europa og det europæiske samarbejde.

Vores Europasektion skabes i samarbejde med udgiverne på DenOffentlige.

- Tendensen om fred og samarbejde er uundgåelig, siger han og refererer blandt andet til kampen mod terror og politiske brændpunkter som Nordkorea og Iran. 

De to parter holder topmøde fredag, hvor de vil underskrive en samlet erklæring, der blandt andet drejer sig om klima og frihandel. 

Begge punkter har fået ny bevågenhed med indsættelsen af den amerikanske præsident, Donald Trump, der fører en protektionistisk handelspolitik og torsdag meddelte, at han agter at trække USA ud af Parisaftalen. 

Inden topmødet fredag talte også formand for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker. 

Her understregede han igen, at Parisaftalen ikke kan rulles tilbage, og at klimakampen blot er blevet endnu vigtigere for de to parter med USA's udmeldelse. 

- Vores fælles lederskab giver virksomheder, investorer og forskere både i Europa og Kina og i hele verden vished om, at der brug for at bygge en global lav-kulstofs-økonomi. 

- Det er et budskab til verden: Der er ikke noget bakgear til energiomstillingen. Der er ikke nogen mulighed for at bakke ud af Parisaftalen, siger Juncker. 

Donald Trump sagde torsdag, at han vil trække USA ud af klimaaftalen, der blev lavet i Paris 2015 med 195 aftalelande, og genforhandle en ny aftale, hvis det er muligt. 

Men regeringslederne i Tyskland, Frankrig og Italien fastslog kort efter i en erklæring, at det ikke kommer til at ske. 

Kina og EU vil fredag underskrive en fælles erklæring, hvor klimaaftalen i Paris har en central placering. 

I udkast til erklæringen lyder det, at Kina vil forpligte sig til at begrænse udledningen af fossile brændsler, udvikle mere grøn energi og hjælpe med at rejse 100 milliarder dollar årligt fra 2020 til at hjælpe de fattigere udviklingslande med at skære i deres udledning. 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce