KL og Danske Regioner har tilsyneladende indledt drøftelser om fusion.
KL og Danske Regioner har tilsyneladende indledt drøftelser om fusion.

KL og Danske Regioner vil fusionere

Politik

21/11/14 11:35

Nick Allentoft

Danske Regioner og Kommunernes Landsforening mødes fredag formiddag for at diskutere en fusion, erfarer Ritzau. V og DF uenige om konsekvenser for regionerne.

Der er tilsyneladende en opsigtvækkende fusion på vej mellem Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner.

Formændene for de to interesseorganisationer, kommunernes Martin Damm (V), der er borgmester i Kalundborg, og regionernes Bent Hansen (S), der er formand for Region Midtjylland, mødes således fredag formiddag for at diskutere fusionen, erfarer Ritzau.

Fusion KL-Danske Regioner

Kommunernes Landsforening og Danske Regioner planlægger at slå sig sammen. Læs alt om fusionen på vores temaside. Klik her.

Ifølge Ritzaus oplysninger sker det for at give det "decentrale Danmark en endnu stærkere stemme". Det kan være i forhandlingerne med regeringen, hvor begge organisationer har givet udtryk for, at de føler, at de er blevet pålagt sparekrav og til tider for stramme økonomiske tøjler.

Forud for mødet har fusionsplanerne været vendt i baglandet i de to organisationer - og opbakningen har altså været tilpas stor til, at man har valgt at gå videre med planerne.

Der vil dog efter alt at dømme gå et par år, før fusionen kan blive en realitet, da det skal stemmes hjem i både bestyrelser og repræsentantskab, ligesom der forestår en del praktik med at få fusionen gennemført. Ifølge TV2 News kan det ske i 2018.

Med en forventet fusion vil diskussionen om fremtiden for især regionerne med garanti blusse op. 

Regionernes hovedopgave er at drive sygehusene, men med de nye supersygehuse in mente har flere politiske partier givet udtryk for, at de ikke ser en fremtid for regionerne i deres nuværende udformning.

De fem nuværende regioner og de nuværende 98 kommuner blev dannet i forbindelse med strukturreformen, der trådte i kraft ved indgangen til 2007.

 

DF: Fusion er første skridt mod regionernes endeligt

 Regionerne er på vej mod sit endeligt.

Det er hvert fald sådan Dansk Folkepartis kommunalordfører, Morten Marinus, tolker det, hvis Danske Regioner vælger at indgå en fusion med kommunernes forening KL.

- En fusion kan være første skridt på vejen til et endeligt for regionerne. Når de ikke engang selv mener, at de har brug for et selvstændigt talerør, har de måske ikke så meget lyst til at kæmpe den kamp længere, siger ordføreren.

Han forventer desuden, at de to parter vil have svært ved at enes, når de skal til forhandlinger med finansministeren. Derfor vil parterne ikke stå med en stærkere decentral stemme, som er et af målene med den forventede fusion.

- Både KL og Danske Regioner er jo til forhandlinger hvert år med finansministeren, og jeg kan sådan set ikke se, at de skal stå stærkere ved kun at møde op til én forhandling frem for til to, siger Morten Marinus.

Formændene for de to interesseorganisationer, kommunernes Martin Damm (V), der er borgmester i Kalundborg, og regionernes Bent Hansen (S), der er formand for Region Midtjylland, mødes fredag formiddag for at diskutere fusionen, erfarer Ritzau.

Hos Venstre roser man tankegangen om en fusion og sender samtidig en stikpille i retning af regeringen.

- Jeg synes, det lyder positivt, at man tænker over, hvordan man kan styrke den stemme, som man nu engang arbejder med. Der kan også være en økonomisk gevinst ved det, men det primære må være at styrke stemmen for det decentrale Danmark, siger kommunalordfører Jacob Jensen (V).

- Parterne føler, at mange beslutninger bliver taget hen over hovedet på dem. Med finansloven har man nået et nyt lavpunkt. For eksempel går man ud og på næsten tredje decimal og bestemmer, hvor mange pædagoger, der skal være i de enkelte kommuner, siger Jacob Jensen til Ritzau.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.