Klimapolitik fejrer jubilæum med nye rekordudsigter

Bæredygtighed

06/4/15 6:55

Nick Allentoft

25 år efter Danmarks første CO2-mål er 44 procent af el-forbruget vindenergi, viser tal fra Energinet.dk

For præcis 25 år siden - den 4. april 1990 - fremlagde VKR-regeringen med den radikale klimaminister Jens Bilgrav-Nielsen i spidsen den første plan for sænkelse af CO2-forbruget.

I dag - 25 år senere - fejrer klimapolitikken i Danmark jubilæum med friske tal fra Energinet.dk, der afslører, at i første kvartal af 2015 har 44 procent af el-forbruget været vindenergi. Hvis det tal holder året ud, er det ny rekord.

I 2014 slog andelen af vindenergi i danskernes elforbrug rekord med 39 procent. Her blæste det mest i januar, mens juni var den mest vindstille måned.

Ifølge formanden for Dansk Energi, Lars Aagaard, fortæller tallene en historie om en grøn omstilling, der er nået langt. Men der er stadig forhindringer på vejen.

Særligt på to områder savner han handling, hvis Danmark skal videre med omstillingen fra fossile brændstoffer til vedvarende energi. Det er i trafikken og i opvarmningen af danskernes hjem.

- Vi skal have el-bilerne ind og benzin-bilerne ud. Vi skal have brugt noget el til varmepumper til opvarmning af vores huse, siger Lars Aagaard.

Han mener, at flaskehalsen peger på regeringen, der i hans øjne sænker tempoet på omstillingen.

- Det, der står i vejen, er, at regeringen ikke har meldt ud, hvordan den vil sikre, at afgiftsfritagelsen af el-biler kan fortsætte, når dette år løber ud, siger han.

Uden afgiftsfritagelse af el-biler vil Danmark blive "verdens mest el-bilsfjendtlige land", mener Lars Aagaard.

- Med de tårnhøje afgifter, der er, vil el-bilerne ikke have en chance, og så er det slut.

Når danskerne skal skifte oliefyret ud ser Lars Aagaard gerne, at det bliver til en varmepumpe, men også her står afgifter i vejen, og gør andre alternativer såsom træpillefyr billigere.

- Derfor står afgifterne i vejen for den næste del af den grønne omstilling.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.