Knap to milliarder til uddannelse samler støv

Politik

29/01/2016 11:27

Nick Allentoft

En pulje med penge til erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse vokser og vokser.

Trods manglen på faglært arbejdskraft viser det sig nu, at knap to milliarder kroner til erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse har fået lov til at hobe sig op i Undervisningsministeriet de seneste år. Det skriver netavisen Altinget.

Ifølge oplysninger fra Rigsrevisionen står der i dag over 1,9 milliarder kroner på kontoen, der især består af lovpligtige indbetalinger fra arbejdsgiverne. Og beløbet vokser.

Pengene til den såkaldte erhvervsrettede voksen- og efteruddannelse (VEU) bliver nemlig ikke brugt.

For mens millionerne hober sig op på Undervisningsministeriets konto, rasler antallet af lønmodtagere med støtte til at komme på efteruddannelse på eksempelvis AMU-kurser tilsvarende dramatisk ned.

Hos Danske Erhvervsskoler, der er landets største leverandør af AMU-kurser, vækker det både bekymring og forundring, at der endnu ikke er taget initiativ til at vende udviklingen med efteruddannelsen, når nu pengene er til stede.

- De penge skal bringes i spil, og det haster. Vi hører, hvordan virksomhederne mangler og efterspørger kvalificeret arbejdskraft, og her har vi en masse ressourcer liggende og lumre. Nu er det bare med at komme i gang, det bør alle kunne blive enige om, siger Lars Kunov, der er direktør i Danske Erhvervsskoler, til Altinget.

Allerede i 2014 løftede Rigsrevisionen pegefingeren og påtalte den stigende opsparing, der skyldtes faldende elevtal og dermed færre udbetalinger fra kontoen. Men året efter var kontoen vokset med yderligere en halv milliard kroner til over 1,9 milliarder kroner.

I en redegørelse til statsrevisorerne har undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) erkendt, at "problematikken med en stigende opsparing er uholdbar."

Men hun oplyser også, at sagen er kompleks, fordi den både indeholder budgetmæssige, lovmæssige og uddannelsespolitiske elementer.

Derfor drøfter Undervisningsministeriet stadig sagen med Finansministeriet, oplyser ministeren ifølge Altinget.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce