København to dage efter valget: Det var forkert at udlåne lokaler gratis til politikeres fester

Politik

23/11/2017

Nick Allentoft

Det var i strid med reglerne at låne lokaler ud til politikere på Københavns Rådhus. Det siger udtalelse fra kommunens egne folk.

Da flere politiske profiler i København lånte festlokaler på rådhuset til blandt andet receptioner, brød de reglerne.

Det slår en redegørelse fra Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune fast blot to dage efter kommunal- og regionsvalget.

Det fremgår af en udtalelse til Ankestyrelsen.

Alle historier om KV/RV17 resultater

Vi har samlet alle historier om valgresultaterne på denne temaside.

- Dels ved den administrative praksis er der sket en fravigelse af de af Borgerrepræsentationen vedtagne retningslinjer for udlån af lokaler på Københavns Rådhus, står der.

Blandt andre Anna Mee Allerslev (R) og spidskandidat Cecilia Lonning-Skovgaard (V) lånte lokaler på rådhuset.

Men det var i strid med reglerne.

Det skyldes, at det vil indebære en unfair fordel i forhold til private, der udlejer lokaler til tilsvarende arrangementer.

15. juni 2011 blev der vedtaget regler, der sagde, at kommunen ikke kan "stille lokaler vederlagsfrit til rådighed til private eller partipolitiske arrangementer".

Men i foråret udsendte Økonomiudvalget nye retningslinjer for borgerrepræsentanternes brug af rådhusets lokale. Det skyldes, at de gamle retningslinjer angiveligt var uklare.

Partiernes gruppeformænd besluttede derefter at låne lokaler ud til fire politikere til bryllupsreceptioner.

Anna Mee Allerslev endte med at træde tilbage som beskæftigelses- og integrationsborgmester og spidskandidat for De Radikale under kommunalvalget, efter det blandt andet kom frem, at hun havde lånt rådhusets festlokale gratis. 

Det skete, fordi flere partifæller undsagde hende.

Hun valgte siden at betale de 65.000 kroner for leje, hvilket Cecilia Lonning-Skovgaard også gjorde for nogle uger siden.

Begge blev genvalgt til Borgerrepræsentationen, men Anna Mee Allerslev havde på forhånd frasagt sig sit mandat, hvis hun blev valgt.

Anna Mee Allerslev ønsker ikke at kommentere de nye oplysninger overfor Berlingske.

Cecilia Lonning-Skovgaard ønsker heller ikke at kommentere.

- Jeg og Venstre tager udtalelsen til Ankestyrelsen til efterretning og har ikke yderlige at tilføje, skriver hun i en sms til Berlingske.

Torsdag aften ventes hun at blive udnævnt som borgmester.

Overborgmester Frank Jensen (S) er tilfreds med, at reglerne for udlån af lokaler på Københavns Rådhus nu præciseres.

Det siger han i en skriftlig kommentar:

- Det vil betyde fremover, at det er klart og entydigt, hvad der er inden for rammerne, og hvad der ikke er. Og det vil sikre, at vi i gruppeformandskredsen ikke en anden gang nikker til en forkert beslutning.

 

FAKTA: Disse politikere har lånt lokaler på Københavns Rådhus Det var brud på reglerne, da flere politiske profiler i København gratis lånte festlokaler på rådhuset til blandt andet receptioner. Det slår en redegørelse fra Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune fast blot to dage efter kommunal- og regionsvalget.

Læs her, hvem der har lånt lokaler:

* Både tidligere beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) og Venstres spidskandidat, Cecilia Lonning-Skovgaard, har gratis holdt bryllupsreception på Københavns Rådhus.

* Sagen var medvirkende årsag til, at Anna Mee Allerslev trak sig fra politik, selv om hun efterbetalte 65.000 kroner for lån af hallen. Cecilia Lonning-Skovgaard har også betalt regningen på 65.000 kroner.

* Tidligere børne- og ungeordfører Henrik Nord (R) har meddelt, at han vil betale for lokaleleje i forbindelse med sin vielse i 2015.

* Gruppeformand Tommy Petersen (R) har meddelt, at han vil betale for lokaleleje i forbindelse med en reception, da han fyldte 40 år.

* Gruppeformand Flemming Steen Munch (V) ville afvente undersøgelsen, før han eventuelt betaler for at holde sin 70-års fødselsdag.

Kilder: BT, Ekstra Bladet, TV2 Lorry, Ritzau.

 

OVERBLIK: Politikeres lån af festlokaler på Københavns Rådhus

Læs mere om sagerne her:

* 12. september:

BT skriver, at Anna Mee Allerslev kvit og frit har lånt rådhushallen til bryllupsreception.

Skatteeksperter vurderer, at værdien af lokalelånet er 65.000 kroner.

* 13. september:

Anna Mee Allerslev siger til BT, at hun vil bede om en ekstern undersøgelse af reglerne.

Hun vil betale 17.316,25 kroner tilbage for maden til en fødselsdagsreception, som hun holdt i 2014 i forbindelse med sin 30-års fødselsdag.

* 5. oktober:

BT afslører, at Anna Mee Allerslev fik stillet et festlokale gratis til rådighed hos Øens Murerfirma til sin 30-års fødselsdagsfest i 2014.

Øens Murerfirma havde et tæt samarbejde med Anna Mee Allerslevs forvaltning, og hun var med til at give Øens Murerfirma en erhvervspris.

Allerslev forklarer, at ejeren af Øens Murerfirma er hendes private ven. derfor fik hun lov at låne firmaets kantine.

* 18. oktober:

Anna Mee Allerslev oplyser, at hun betaler 65.000 kroner for leje af rådhushallen til sin bryllupsreception.

* 21. oktober:

Nummer fire på De Radikales opstillingsliste i København, Randi Hjortholm, meddeler, at hun ikke kan støtte Allerslev.

Nogle dage efter trækker Bo Nissen Knudsen sig som formand for Hovedstadens Radikale. Han beskylder hende for interne intriger samt for at lyve og underminere partiforeningen.

Det kommer frem, at formanden for De Radikale i Københavns kampagneudvalg, Rasmus Pontoppidan, trak sig fra sin post allerede en måned tidligere.

* 25. oktober:

BT skriver, at Allerslev har brugt sin borgmesterposition til at hjælpe Øens Murerfirma i forskellige sager. Ifølge forvaltningsekspert er det dog tvivlsomt, om borgmesteren er inhabil i sagen. 

Alligevel beskylder partifællen Charlotte Fischer borgmesteren for korruption.

Anna Mee Allerslev inviterer til pressemøde, hvor hun meddeler, at hun trækker sig fra politik i København.

* 8. november:

Venstres spidskandidat, Cecilia Lonning-Skovgaard, oplyser, at hun nu vil betale for lån af en festsal i forbindelse med sin bryllupsreception.

Ifølge Cecilia Lonning-Skovgaard satte hun for syv uger siden selv gang i processen for at få betalt for lokalerne.

Det var efter hendes lån, at en ordning startede, hvor der blev sagt god for lån af lokaler til bryllupper for kommunens medlemmer af borgerrepræsentationen.

* Tidligere børne- og ungeordfører Henrik Nord (R) har meddelt, at han vil betale for lokaleleje i forbindelse med sin vielse i 2015.

* Gruppeformand Tommy Petersen (R) har meddelt, at han vil betale for lokaleleje i forbindelse med en reception, da han fyldte 40 år.

* Gruppeformand Flemming Steen Munch (V) ville afvente undersøgelsen, før han eventuelt betaler for at holde sin 70-års fødselsdag.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce