Kommissærer vil nu lukke skattehuller

Politik

17/01/2015 13:51

Nick Allentoft

Ikea, Disney, Amazon og andre store selskabers muligheder for at shoppe rundt mellem EU-landene for at undgå skat skal stoppes. Og der skal ske noget allerede i år.

Det lover konkurrencekommissær Margrethe Vestager og den franske økonomikommissær Pierre Moscovici i et debatindlæg i 10 af de europæiske aviser, som siden november har afsløret Luxembourgs hemmelige skatteaftaler med store, multinationale virksomheder – heriblandt Politiken.

I foråret vil EU-kommissionen fremlægge et forslag, som skal pålægge alle lande åbenhed om skatteaftaler med virksomhederne, fordi »skattemyndigheder bør vide, hvilke virksomheder der får en fordelagtig skattebehandling i et andet land«, skriver de to kommissærer i Politiken.

Dertil kommer, at kommissionen vil genoplive et vidtgående forslag om et fælles grundlag for at opkræve selskabsskat i hele EU. Forslaget vil bryde med en tradition om, at de enkelte EU-lande suverænt bestemmer over egne skatteregler.

Jean-Claude Junckers dobbeltrolle som ansvarlig for fortidens mulige synder og nu chef for den kommission, som forsøger at rydde op, giver Vestager og Moscovici større chancer for at gennemføre løfterne, mener Peter Nedergaard, professor ved KU: »Afsløringerne af skatteaftalerne i Luxembourg, som har sat Juncker under pres, er det, der har gjort, at man kan tage de her skridt«, siger han til Politiken.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) vil ikke give garantier for dansk støtte til de et fælles skattegrundlag for EU-landene, men »jeg er mere optimistisk nu, end jeg var for et halvt år siden«, siger han til Politiken. 

Mest Læste

Annonce