Kommunen sparer millioner ved at bruge teknologi i ældreplejen

Velfærd

22/10/14 8:29

Nick Allentoft

Der er penge at hente for kommunerne, hvis de bruger den såkaldte velfærdsteknologi. I Aarhus sparer kommunen millioner af kroner hvert år ved at bruge teknologiske hjælpemidler i ældreplejen. Det fortæller DR Østjylland.

Der bliver nemlig sparet masser af tid og muskelkraft, når hjemmehjælpere og plejepersonale får hjælp af blandt andet robotstøvsugere, lifte, vasketoiletter, spiserobotter og automatiske vindues- og døråbnere.

- På nuværende tidspunkt betyder hjælpemidlerne en besparelse for kommunen på cirka 15 millioner kroner om året, siger chefen for Center for Frihedsteknologi i Aarhus Kommune, Ivan Kjær Lauridsen.

Kommunen sparer yderligere omkring 20 millioner kroner ved at bruge en række mere simple tekniske hjælpemidler i bl.a. genoptræning af ældre.

Både personalet og de ældre er overvejende glade for den nye, såkaldte velfærdsteknologi - både på plejecentrene og i hjemmene.

Nogle gange kan kølig teknologi faktisk være bedre end varme hænder.

- Vi oplevede at få skældud af en borger, fordi vedkommende ikke var klar over, at der fandtes de såkaldte skylle/tørre-toiletter, og vedkommende havde absolut ikke noget ønske om, at der skulle komme nogen ind og tørre hende de mest intime steder.

Det er stramme kommunale budgetter,udsigten til flere ældre og færre til at tage sig af dem, der sætter fart i velfærdsteknologien, forklarer Ivan Kjær Lauridsen.

- Der er et ønske og et krav om, at vi skal kunne levere mere værdi for færre kroner. Og her er teknologien helt klart en hjælp i nøden.

I dag står der knap 325 vaske/tørretoiletter ude i de aarhusianske hjem, og der kommer 10-15 nye til hver måned.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.