Kommuner glemmer demensboliger

Velfærd

23/1/15 11:51

Suleman Haider

Antallet af demensegnede plejeboliger i de danske kommuner har ikke rykket sig de seneste to år. Kun 6.000 ud af 46.000 plejeboliger er demensegnede på trods af, at to tredjedele af beboerne på et plejecenter er ramt af en grad af demens.

Det viser en ny analyse fra Ældre Sagen. I 2013 viste en rapport fra Rigshospitalet nøjagtig samme tal.

Alzheimerforeningens direktør, Nis Peter Nissen, siger til Magasinet Pleje:
- Man kan ærgre sig over, at tallet ikke har rykket sig, men det kommer ikke bag på mig, at det står stille. Jeg er bange for, at man i kommunerne ikke helt har forstået, hvad en demenssygdom er, siger Nis Peter Nissen.
 

Antallet af demensramte bliver kun højere for hvert år der går, og alligevel ser det ikke ud til, at planlægningen følger trop, mener Nis Peter Nissen.
- Det er en kæmpe udfordring, da antallet af demensramte i landets plejeboliger ligger et sted mellem 60-80 procent, siger han.

Ældre Sagens chefkonsulent Margrethe Kähler, der står bag analysen, siger til Magasinet Pleje, at man ikke nødvendigvis søger nye byggerier. De eksisterende plejeboliger kan let gøres mere demensvenlige.

 

- Jeg har f.eks. besøgt et plejehjem, hvor Fru Jensens dør er rød, hendes betræk på stolen i spisestuen er rød, hendes kop er rød ... Der skal så lidt til, man kan jo starte med en bøtte maling. Kom nu i gang!, opfordrer Margrethe Kähler. 
 

I følge KL's chefkonsulent Karen Marie Myrndorf ser KL positivt på muligheden for gennem satspuljemidlerne at kunne udvikle nye boligformer, der kan tilgodese de dementes særlige behov og problemer nu og i fremtiden.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.