Konservative vil afskaffe boligskatter

Politik

01/02/2016 13:26

Nick Allentoft

- Du køber et hus, og bagefter går du på arbejde hver dag og betaler skat af de penge. Af de beskattede penge betaler du skat af at bo i din egen bolig. Det, synes jeg simpelthen, er helt urimeligt, siger Søren Pape, der vil lette skat på både boliger og arbejde. Minister forbeholden.
De Konservative vil helt af med boligbeskatningen. Det fastslår partiets formand, Søren Pape Poulsen, der i stedet for grundskyld og ejendomsværdiskat foreslår en beskatning på halvdelen af gevinsten, når man sælger sin bolig.   Det skal skabe sikkerhed for boligejerne, forklarer Pape.

Ny regering

Vil du vide mere om den nye regering? Få overblikket lige her - og kig også tilbage på tidligere nye regeringer. 

- Jeg har besøgt mange familier, hvor ejendomsværdiskatten og ikke mindst grundskylden bare stiger og stiger og simpelthen sender folk fra hus og hjem, siger Søren Pape Poulsen.

- Du køber et hus, og bagefter går du på arbejde hver dag og betaler skat af de penge. Af de beskattede penge betaler du skat af at bo i din egen bolig. Det, synes jeg simpelthen, er helt urimeligt.   De Konservative mener, at der er råd til forslaget, selv om partiets forslag om boligbeskatning ifølge dets egne beregninger vil koste ni milliarder kroner.   - Det, der mangler, er en tilbageholdenhed i væksten i den offentlige sektor, siger Søren Pape Poulsen.   - Det her er fuldstændig uafhængigt af andre reformer. Så kan man diskutere andre reformer for at finde plads til at lette personskatterne, for det, synes vi også, er væsentligt.   Spørgsmål: Hvad er vigtigst for jer: at lette personskatter eller boligskater?   - Sådan stiller vi det ikke op. Vi kan foreslå begge dele og finansiere begge dele og går gerne i forhandlinger om begge dele, siger Pape Poulsen.   Boligøkonom: K-forslag vil føre til stigende huspriser De Konservatives forslag vil samlet set føre til prisstigninger på boliger, fastslår lektor og ekspert i boligøkonomi Morten Skak fra Syddansk Universitet.   For selv om partiet samtidig foreslår en skat på eventuel gevinst ved salg og en afskaffelse af rentefradraget, så bliver der alt i alt tale om, at skatten på boliger lettes med ni milliarder kroner, fremgår det af forslaget.   - Umiddelbart vil forslaget bevirke, at det bliver billigere at bo i en bolig, og det vil føre til prisstigninger på boliger, siger Morten Skak.   - Det vil først og fremmest være til gavn for boligejere, som har en lille renteudgift, og det vil sige boligejere, som har boet lang tid i deres boliger, siger han.   Ændringerne vil desuden få størst effekt i de dele af landet, hvor boligpriserne er højest, altså Nordsjælland og hovedstadsområdet.

Umiddelbart er der ikke meget, der tyder på, at forslaget vil blive gennemført. Regeringen vil hellere lette skatten på arbejde, fastslår skatteminister Karsten Lauritzen (V).

- De Konservative foreslår et system, som indebærer, at man sænker skatten med ni milliarder. De ni milliarder har vi ikke nu, hvor der ligger en stor flygtningeregning, siger Karsten Lauritzen til Ritzau.   - Hvis vi finder ni milliarder, er det regeringens udgangspunkt, at man bruger pengene på at sænke skatten på arbejde, ikke på at sænke boligskatterne, siger han.   Spørgsmål: Det lyder som en ret blank afvisning?   - Jeg indgår altid i en konstruktiv dialog med regeringens parlamentariske grundlag, men man er nødt til at forholde sig til, at det vil koste ni milliarder kroner, og det er ikke penge, jeg lige har, og det er heller ikke mit indtryk, at finansministeren har dem.   Ifølge skatteministeren kommer der hvert år cirka 42 milliarder kroner ind i boligskatter.   Det konservative forslag går konkret ud på at fjerne grundskyld og ejendomsværdiskat. Partiet vil til gengæld afskaffe rentefradraget og indføre et skat på 50 procent af en eventuel gevinst ved salg af bolig. Overskud, der bruges til at købe et nyt hus, beskattes dog ikke.   Der skal også lægges skat på eventuel gevinst ved salg af andelsbevis. Konservative vil også tildele førstegangskøbere et målrettet fradrag de første fem år på boligmarkedet.     /ritzau/

Mest Læste

Annonce