Krænkelsessag rejser shitstorm mod professor

Ledelse

19/12/18 9:35

Nick Allentoft

CBS forsker er kommet i shitstorm efter omtale af en krænkelsessag, der er to år gammel. Nu har både justits- og statsministrene kommenteret sagen. Professoren føler sig misforstået.
Da højskolesangen "Den danske sang er en ung blond pige" blev sunget som morgensang i forbindelse med et internt møde på handelshøjskolen CBS i København, følte en kvindelig, brun forsker sig ikke inkluderet.   Det skriver Kristeligt Dagblad.   Sagen førte til diskussioner på instituttet og det endte med at Mads Mordhorst gav den krænkede kollega en undskyldning.   - Jeg forstår hendes reaktion, og det er godt med den type konflikter. Ellers har vi ingen mulighed for at udvikle os og for at indse, hvor hjemmeblinde vi er. Det er en kultur, der skal behandles og forhandles på institutniveau, siger Mads Mordhorst.   Episoden fandt sted for godt næsten to år siden, og Mads Mordhorst, der i dag viceinstitutleder på CBS’ Department of Management, Politics and Philosophy, ser sagen som en måde at lære på.     ”Jeg forstår hendes reaktion, og det er godt med den type konflikter. Ellers har vi ingen mulighed for at udvikle os og for at indse, hvor hjemmeblinde vi er. Det er en kultur, der skal behandles og forhandles på institutniveau,” siger Mads Mordhorst.   Selve situationen opstod, fordi sætningen "ung blond pige" optrådte i morgensangen. 

Nyhedsbrev 2

100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste? 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

Det er gratis 

- Nogen har så, uden bagtanke, udtaget en sang med et ordvalg, som en, der er dansker med en anden etnisk baggrund, føler sig stødt over, siger han til Kristeligt Dagblad.

Da episoden fandt sted var han gruppeleder og den person, der gav den ansatte en undskyldning. Han mener, at det var fint at synge morgensang, men ærgrer sig over sangvalget.   - Personligt tog jeg en samtale med hende, hvor jeg bakkede hende op og roste hende for det mod, hun viste ved som postdoc at reagere i en forsamling med professorer og andre, der var højere i hierarkiet.   Han vurderer, at sangen ikke længere vil bliver sunget på instituttet, da det vil virke som en provokation.   Ole Thyssen, professor emeritus ved CBS, var til stede ved episoden på CBS. Han finder sagen langt ude.   - Den ansatte påtalte efterfølgende, at hun følte sig holdt udenfor. Jeg må sige, at jeg synes, der var tale om en overreaktion. Den var, undskyld udtrykket, helt ude i hampen, siger han til Kristeligt Dagblad.   - Men de nye principper er jo, at hvis man subjektivt føler sig krænket, så er man krænket.   Efter artiklen i Kristeligt Dagblad har sagen rejst en shitstorm mod professoren.    Statsministeren forsvarer højskolesang Sagen har fået både Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til tasterne.   - Jeg går ind for rummelighed. Kunne ikke drømme at dømme mennesker på hverken hudfarve eller religion. Men det kan simpelthen ikke være rigtigt, hvis der fremover ikke kan synges efter højskolesangbogen (herunder nr. 162) på CBS, skriver Lars Løkke Rasmussen på Facebook.   Han erklærer sig herefter "chokeret" over, at den lokale leder, der gav en undskyldning, siger til Kristeligt Dagblad, at han ikke kan forestille sig, at sangen vil blive sunget igen.

Justitsminister Søren Pape Poulsen skriver på Facebook, at han måtte kigge på artiklen to gange for at vide, om der var tale om satire.

- Jeg skulle lige se efter en ekstra gang om det her var en joke. Det var det desværre ikke. Stop det. Bare stop. Hvis vi ikke længere må synge vores sange, så stopper festen. SYNG, skriver ministeren på Facebook.   En stribe andre politikere har ytret lignende holdninger på sociale medier efter Kristeligt Dagblads artikel. Den har generelt vakt en del debat. Jacob Mchangama, direktør i tænketanken Justitia, skriver på Facebook:   - Tænk sig at man på en uddannelsesinstitution i Danmark gør det til en personalesag, at en medarbejder føler sig krænket over afsyngelsen af en sang fra den danske højskolesangbog.   - En sang som på ingen måde forhåner ikke-blonde eller forherliger en højerestående arisk race. Alligevel udtrykkes der fra ledelsen forståelse for den ekstreme sensitivitet som den pågældende udviser.     CBS-leder føler sig misforstået i sag om højskolesang Den enorme opmærksomhed fik onsdag morgen Mads Mordhorst til at angribe Kristeligt Dagblad for at skarptvinkle hans udtaleleser. På Facebook skriver han:   

"Jeg er i dag blevet interviewet til Kristelig Dagblad og det har ført en artikel, som er blevet voldsomt vinklet. Jeg kan se at jeg her et blevet tolket ind i en identitetspolitisk ramme, som jeg ikke deler.

Episoden, som artiklen bygger på, ligger næsten to år tilbage, og var en konkret episode. Efterfølgende talte vi om den, og der var ikke nogen, hverken blandt de ansatte eller i ledelsen, som var af den opfattelse, at den skulle føre til ændringer i forhold til regler eller andet. Modsat af hvad Kristelig Dagblad skriver, førte den netop ikke til en ’æreskrænkelsessag’.

Det er min opfattelse, at et universitet er et sted, hvor der skal være højt til loftet, frie meningsudvekslinger så få regler som mulig."

Kristelig Dagblad oplyser efterfølgende, at Mads Mordhorst har fået alle citater til gennemsyn inden publicering.   Kristelig Dagblads artikel skriver ikke ordet "æreskrænkelsesag" men skriver "krænkelsessag".     FAKTA: Den danske sang er en ung blond pige En klassisk dansk sang fra Højskolesangbogen har udløst en krænkelsessag på CBS. Læs teksten her. Tilføjet andet afsnit med, at forskeren modtog en undskyldning. Sangen "Den danske sang er en ung blond pige" har skabt røre på uddannelsesinstitutionen CBS, hvor en forsker følte sig krænket over, at den blev sunget som morgensang på et internt møde.   Forskeren modtog en undskyldning fra viceinstitutlederen.   Det Kongelige Bibliotek beskriver på sin hjemmeside sangen som værende "blandt de populæreste danske sange".   "Den danske sang er en ung blond pige" er lavet på digtet af samme navn af Kai Hoffmann i 1924 og fik sin melodi af den danske komponist Carl Nielsen i 1926.   Læs teksten til sangen her:   Den danske sang er en ung blond pige   Den danske sang er en ung blond pige  hun går og nynner i Danmarks hus, hun er et barn af det havblå rige hvor bøge lytter til bølgers brus.   Den danske sang når den dybest klinger, har klang af klokke, af sværd og skjold. I mod os bruser på brede vinger en saga tone fra hedenold.   Al Sjællands ynde og Jyllands vælde, de tvende klange af blidt og hårdt, skal sangen rumme for ret at melde om, hvad der inderst er os og vort.   Og tider skifter, og sæder mildnes, men kunst og kamp kræver stadig stål, det alterbål, hvor vor sjæl skal ildnes det flammer hedest i Bjarkemål.   Så syng da, Danmark, lad hjertet tale, thi hjertesproget er vers og sang, og lære kan vi af nattergalen, af lærken over den grønne vang.   Og blæsten suser sin vilde vise, og stranden drøner sit højtidskvad, fra hedens lyng som fra stadens flise skal sangen løfte sig ung og glad.   Kilder: Det Kongelige Bibliotek, DR.   /ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.