K's miljøkrav udstiller strid i blå blok

Politik

29/3/16 9:27

Nick Allentoft

Regeringen havde ikke forventet, at De Konservatives formand fortsat holder stædigt fast i kravet om en reducering af kvælstofudledningen, vurderer kommentator.

Det er mildest talt irriterende for regeringen, at der stadig ikke er lagt låg på stridighederne i blå blok, som opstod i kølvandet på vedtagelsen af den borgerlige landbrugspakke.

Det vurderer politisk kommentator Troels Mylenberg, efter den konservative formand, Søren Pape Poulsen, har stillet et ultimativt krav til regeringen: Giv os politiske indrømmelser på miljøområdet inden for to uger, eller vi laver en aftale med de røde partier. 

Regeringskrise

Vi samler historierne om regeringskrisen på denne side. 

- Nu får man endnu en gang udstillet uenighederne i blå blok på miljø- og landbrugsområdet, siger Troels Mylenberg.

Slagsmålet om landbrugspakken førte i februar til, at tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) måtte til træde tilbage. Men på trods af det fik De Konservative ikke en reducering af kvælstofudledningen, som de kæmpede så ihærdigt for.

- Det er forventeligt, at Pape ikke bare har stillet sig tilfreds, men at han vil have et konkret resultat. Ellers står han bare tilbage som ham, der væltede en minister, men ikke fik noget politisk resultat, siger Troels Mylenberg. 

Helt konkret foreslår partiet, at der etableres en frivillig såkaldt eftergrødeordning, som giver landmændene en kompensation på 700 kroner per hektar eftergrøder, de etablerer.

Sådan en ordning vil ifølge De Konservative kunne mindske kvælstofudledningen med samlet set 612 ton i 2017 og 2018.

For at opnå en sænkelse på over 600 ton i alt, forslår partiet, at de såkaldte minivådområder bliver etableret hurtigere. 

Ifølge Mylenberg har regeringen undervurderet den konservative formands vilje til at kæmpe videre for at få den konservative miljøpolitik igennem.

- Man (regeringen, red.) kunne have lukket sagen, hvis man havde givet De Konservative den tillægspakke til landbrugspakken, de ville have. Man har læst Pape forkert, hvis man havde regnet med, at han ville give op, siger han.

- Og Pape har jo set, at det er muligt at tvinge resultater ud af Løkke.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen afviser, at regeringen skulle have undervurderet, hvor langt Søren Pape Poulsen er villig til at gå for at få reduceret udledningen af kvælstof. 

- Jeg har ikke undervurderet noget som helst, siger Esben Lunde Larsen.

- Jeg har lige fra begyndelsen sagt, at når vi som mindretalsregering skal forhandle om en naturpakke, skal vores støttepartier også kunne genkende deres egen politik i den. Og det skal De Konservative også, fortsætter ministeren.

Hos Socialdemokraterne håber man, at De Konservatives miljøultimatum kan få regeringen til at tage "nogle grønne skridt i den rigtige retning" og ikke blot skaber kaos i blå blok. 

- Men samtidig må jeg sige, at det er meget beskedne krav, som jeg ikke kan forestille mig, at miljø- og fødevareministeren ikke vil tage imod, siger partiets miljø- og fødevareordfører Simon Kollerup.

Han regner derfor med, at det vil lykkes De Konservative at lave en aftale med de blå partier.

- Men ender det med et blåt kaos, så er Socialdemokraterne fortsat et ansvarligt parti, som man godt kan lave en aftale med, siger Simon Kollerup.

/ritzau/

Annonce