Kurven er knækket: Folk flytter igen til fynske kystkommuner

Infrastruktur

12/02/2015 11:00

Nick Allentoft

I fem år er udviklingen kun gået den forkerte vej, men nu har flyttebilerne igen fået travlt med at køre flyttelæs ind i flere af de store fynske kystkommuner.

Både Nyborg, Svendborg og Assens har haft befolkningsfremgang i 2014 viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Odense er stadig den største vækstmotor, når det gælder om at lokke nye borgere til Fyn, men det er en ny tendens, at nogle af kystbyerne også trækker borgere til.

Nyborg er den kystkommune, der er vokset mest. De senere har kommunen ellers mistet et par hundrede borgere om året, men i 2014 kom der 259 nye indbyggere. Og det glæder borgmester Kenneth Muhs (V).

- Folk flytter til de store byer, og derfor så er det vigtigt for os at gøre os attraktive i forhold til at borgere finder det attraktivt at bo i Nyborg Kommune, siger Kenneth Muhs.

Fremgangen er ifølge kommunen ikke tilfældig. Nye indbyggere kommer ikke af sig selv, men kræver en lang og vedholdende indsats.

Vi har haft et langt sejt træk, hvor vi har haft fokus på bosætning og udvikling af nye boligområder i kommunen, siger Anders Sørensen, der er økonomichef i Nyborg Kommune.

Ifølge Nyborgs borgmester er afstanden til jobs en væsentlig faktor, når folk skal vælge bopæl, og her har Nyborg en styrkeposition ved at ligge lige midt i landet.

- Hvis man bor i Nyborg kommune, så er der ikke ret langt til jobbene. Hvad enten man skal bruge bil, bus eller tog, så har man adgang til mange jobs indenfor en kort afstand, siger Kenneth Muhs.

Udover Nyborg har også Assens og Svendborg knækket kurven og fået nye indbyggere. Begge steder er befolkningstallet steget med ni personer. Det er ganske vist små tal, men det er en ny tendens.

- Det er en god udvikling ovenpå, at det i fem år er gået ned med 100-200 borgere om året, og det er da noget vi har kigget på med ængstelse, siger Assens borgmester, Søren Steen Andersen (V).

Han tror, at det især er kommunens politik omkring skolevæsenet, der har vendt udviklingen og har trukket nye indbyggere til.

- Vi har skabt ro på omkring al den her snak om skolestruktur, og det hjælper, siger Søren Steen Andersen, der tror at udviklingen er vendt, så befolkningstilvæksten ikke kun er en enlig svale.

- Det her er jo ikke bare en eller to eller få mennesker eller virksomheders værk. Det her er summen af alt det, der foregår, og der bliver trådt hårdt i pedalerne, og det vil der fortsat blive i Assens Kommune, siger Søren Steen Andersen.

Det er især indvandrere, som er strømmet til Assens og har hjulpet med at knække den negative kurve, men for Søren Steen Andersen, så er deres oprindelse ligegyldig.

- Vi er jo glade for tilflytterne. Det er jo nogen der bidrager til vores lokale samfund og til vores lokale arbejdskraftstyrke, og det hele går op i en højere enhed, siger borgmesteren.

Mest Læste

Annonce