LA ændrer kurs: Dagpengesystem skal ikke være dyrere

Politik

19/10/15 9:19

Nick Allentoft

Liberal Alliance mener, at nyuddannede får dagpenge for let. K er med på at sætte satsen ned for dimittender.

Dagpengesystemet må ikke blive dyrere end i dag, lyder det fra både Liberal Alliance og De Konservative.

Meldingen kommer forud for, at Dagpengekommissionen mandag klokken 13 fremlægger sine anbefalinger til, hvordan dagpengesystemet bliver tidssvarende i forhold til det moderne arbejdsmarked.

For et par måneder siden åbnede Liberal Alliances politiske leder, Anders Samuelsen, ellers for, at et nyt dagpengesystem godt måtte blive dyrere. Forudsætningen for det var, at det skulle ledsages af en "seriøs" skattereform.

Dagpengekommissionen

Dagpengekommissionen har i to år arbejdet på et udspil til et nyt dagpengesystem. Læs alle artikler her.

Men ifølge Joachim B. Olsen, beskæftigelsesordfører for Liberal Alliance, skal dagpengesystemet ikke koste mere.

- Vi ønsker ikke et dyrere dagpengesystem. Anders Samuelsen påpegede korrekt, at laver man ikke reformer her, som har en effekt, stiller det bare større krav til andre områder, hvor der skal laves reformer. For udfordringerne går ikke væk.

- Når vi går ind til forhandlingerne, er det med udgangspunktet, at dagpengesystemet skal bidrage til at øge beskæftigelsen i Danmark. 

- Når dagpengesystemet bliver dyrere, er det, fordi der er flere på dagpenge. Og hvis man sparer nogle penge, er det, fordi der er færre på dagpenge, siger Joachim B. Olsen til Ritzau.

Blandt anbefalingerne, som er sluppet ud til pressen, er, at nyuddannedes dagpengesats sættes ned fra 82 til 78 procent af de maksimale dagpenge.

På det område bør man være mere ambitiøs, mener Joachim B. Olsen.

- Det er måske lige flødeskum nok, at man kan gå direkte fra en uddannelse ind i dagpengesystemet. Vi er vist det eneste land, hvor man kan få dimittend-dagpenge uden at have haft så meget som en dags arbejde, siger han.

De Konservative mener også, at dagpenge til nyuddannede kan sættes mere ned. 

Det er ifølge De Konservative i hvert fald en dårlig idé, at en del af regningen for et nyt dagpengesystem sendes til virksomhederne.

Partiet støtter dog kommissionens anbefalinger om at gøre det nemmere at optjene dagpenge ved kortvarige ansættelser, siger partiets politiske ordfører, Mai Mercado, i en pressemeddelelse.

- Det vil være til stor gavn for mange virksomheder, der i dag har svært ved at få folk til at tage sæsonarbejde, fordi det ikke giver ret til dagpenge efterfølgende, siger Mai Mercado.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce