LA-forslag tvinger regeringen til at vise Irak-dokumenter

Politik

08/01/2016 09:08

Nick Allentoft

Regeringen ventes at komme i mindretal. Liberal Alliance lancerer forslag om at offentliggøre dokumenter.

Liberal Alliance har fremsendt et beslutningsforslag, der skal skabe åbenhed om den nedlagte Irakkommissions arbejde. Alt skal frem i lyset en gang for alle.

Foruden Liberal Alliance består flertallet i Folketinget af Enhedslisten, SF, Alternativet, De Radikale og Socialdemokraterne, hvilket betyder, at regeringen kommer i mindretal og tvinges til at fremlægge dem. 

Allerede i oktober var partiet ude at give støtte til partierne i den røde blok, der krævede indsigt i dokumenterne.

- Vi gav regeringen en frist indtil jul, da den lige var tiltrådt. Men da der ikke er sket noget, gør vi, som vi har sagt hele tiden, nemlig fremlægger et beslutningsforslag, siger udenrigsordfører Mette Bock (LA).

Bliver beslutningsforslaget stemt igennem, skal regeringen offentliggøre alle ikkeklassificerede dokumenter.

Også Alternativet støtter offentliggørelsen, men partiet går skridtet videre og kræver kommissionen genåbnet.

- Genåbn nu den Irakkommission. Det er første skridt til at gentænke dkpol's bidrag til international sikkerhed, skriver René Gade, partiets ordfører for fred, på det sociale medie Twitter.

Liberal Alliance stemte i sin tid for at lukke kommissionen, da partiet anså den for at være politisk drilleri. Men partiet støtter op om, at kommissionens arbejde nu bliver offentliggjort.

- Nogen tror, at når det her ikke er blevet fremlagt indtil nu, så er det, fordi der er noget at skjule, og der ligger noget farligt, som regeringen ikke ønsker skal lægges frem, uddyber Mette Bock til DR Nyheder.

"Forslagsstillerne tilslutter sig princippet om maksimal åbenhed i den offentlige forvaltning", lyder det i forslaget, som blev fremsat mandag.

Selve dokumenterne fra Irak- og Afghanistankommissionen skal borgere og journalister selv søge aktindsigt i - med risiko for at få afslag.

Mest Læste

Annonce