De 1,3 milliarder kroner, som i finansloven blev sat af til erhvervslivets skattelettelser, ville måske, hvis man havde kendte forudsætningerne, være gået til øget velfærd eller til den milliardstore ekstraregning til flygtningeudgifter.
Det er budskabet fra skatteminister Karsten Lauritzen (V), som understreger, at han ikke fortryder skattelettelserne, men som samtidigt i en kronik i Børsen afviser, at der bliver råd til større lettelser i kapital- og erhvervsbeskatningen i regeringens økonomiske 2025-plan.
Men hos Liberal Alliance, der har krævet kommende skattelettelser, hvis partiet skal støtte Venstre-regeringen, tager formand Anders Samuelsen skatteministerens udmelding med ophøjet ro.
LÆS MERE fra debatten om skattelettelser
Han mener ikke, at udmeldingen rokker ved forholdet mellem regeringen og Liberal Alliance.
- Det ville være noget andet, hvis det var statsministeren eller finansministeren, der sagde noget lignende. Og det tror jeg simpelthen ikke på, at de gør. Min fornemmelse er, at Karsten Lauritzen nu bliver sat på plads, siger partiformanden.
- Jeg tager den med ro ind til videre. Og hvis det viser sig, at det faktisk er regeringens politik, kan vi i hvert fald konkludere, at der kun er ét borgerligt-liberalt parti tilbage i Folketinget, og det er Liberal Alliance.
Også Dansk Folkeparti kom i sidste uge med en klar udmelding på skatteområdet, da DF-formand Kristian Thulesen Dahl udtalte, at partiet nægter at lægge stemmer til skattelettelser i denne valgperiode på grund af de stigende flygtningeudgifter.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen valgte tidligere på året at udsætte forhandlingerne om en skattereform til efteråret.
Det fik LA til at meddele, at partiet ikke kunne garantere regeringens overlevelse efter grundlovsdag, hvis der ikke kom skattelettelser på bordet.
Siden er tidsfristen blevet forlænget til slutningen af året, men det ser ikke ud til at gøre slagsmålet om skatten mindre.
- At skabe nye arbejdspladser og flytte folk fra offentlig forsørgelse kræver lavere skatter og en bedre konkurrenceevne. Så der er ikke nogen vej uden om, siger Anders Samuelsen.
/ritzau/