Læger skal ikke spise forskningspenge op

Politik

20/06/2014 10:30

Suleman Haider

En forsker fyres og en mindre gruppe læger får økonomisk rap over nallerne efter en omfattende undersøgelse af midtjyske forskeres misbrug af forskningspenge.

Store regninger på lækre middage og overnatninger på dyre hoteller eller arbejdsrejser til udlandet med konen skal forskere afholde sig fra, når betalingen sker med forskningspenge, som er øremærket til at kurere sygdomme og redde liv. 

Det har ni forskere fra Region Midtjylland nu fået skåret ud i pap efter en omfattende undersøgelse af alle regionens forskningshospitaler over en fem-års periode. 

En forsker fra Regionshospitalet i Viborg er bortvist, meldt til politiet og skal betale næsten 160.000 kroner tilbage. En anden forsker fra Aarhus afkræves 60.000 kroner efter rejser, hvor ægtefællen deltog som forskningsassistent. 

De samlede tilbagebetalingskrav til syv af ni forskere er på næsten en kvart million kroner. Men det anses af regionsledelsen for de flestes vedkommende for overvejende at være i bagatelenden. Såsom en forsker, der havde købt julegaver til personalet og ikke vidste, at det gør man ikke. Eller en anden, der tog en brugt kontorstol med hjem til privaten uden at afregne.

Længe før skandalesagen om millionmisbrug af forskningspenge blandt hjertelæger på Rigshospitalet besluttede Region Midtjylland selv i 2012 at kulegrave forskerkonti, fordi området let kan skabe ømtålelige økonomiske konflikter.

- Vi vidste jo ikke, hvad vi ville finde, når vi gravede så dybt. Men selvom der nu er et par mere alvorlige sager, så er jeg glad for, at det samlet er småting, vi har fundet, siger økonomidirektør i Region Midtjylland, Per Grønbech. 

- De 250.000 kroner, vi har krævet tilbagebetalt over en fem års periode, skal ses overfor et samlet forskningsbudget på to milliarder kroner og 2200 forskere, siger han. 

Alligevel vil Region Midtjylland nu stramme op og præcisere reglerne overfor forskerne. 

I landets øvrige regioner er der også stor fokus på at bekæmpe misbrug af sygehusenes forskningsmidler.

- Vores revision skal være helt opmærksomme på, om reglerne for forskningskonti følges, siger Jens Elkjær, sundhedsdirektør i Region Syddanmark.

Han understreger, at den skærpede kontrol langt fra er ny, men har været der siden starten af 1990'erne og er yderligere skærpet de seneste år.

Det er tredje gang inden for et år, at læger afsløres i svindel med forskningsmidler. Den værste omgang er foreløbig på Rigshospitalet, som har politianmeldt fire overlæger fra hjertecentret. Heraf sigtes den ene for svindel for tre millioner kroner, som blandt andet er brugt til møbler til privaten, dyre designsolbriller og fisketure til Norge.

Også en overlæge på Glostrup Hospital har ifølge Jyllands-Posten brugt penge fra sin forskningskonto til privat gæld på godt 30.000 kr. Hospitalet har indledt en personalesag mod overlægen.

Lægeforeningen tager afstand fra, at læger og forskere bruger forskningspenge til egen fornøjelse. 

- Sager af denne type risikerer at trække et spor af mistillid efter sig, som går ud over både vigtig forskning i nye behandlinger og det helt overvejende flertal af forskere, som bruger forskningsmidler efter reglerne, siger siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen.

Mest Læste

Annonce