Løkke freder velfærdsydelser mens K holder flere i spil

Velfærd

22/3/15 7:54

Nick Allentoft

Venstre-formand slår fast, at kontanthjælpsloftet ikke handler om at rundbarbere børnechecken og boligstøtten, men Konservative bringer netop børnecheck og boligstøtte i spil. Rød blok taler om røgslør.

Efter massiv kritik af Venstres såkaldt "moderne kontanthjælpsloft" gør partiformand Lars Løkke Rasmussen det klart, at det kun er kontanthjælpen, der skal skæres. Ikke alle mulige andre offentlige ydelser. Det skriver Jyllands-Posten søndag.

Socialdemokraterne har i flere uger kørt kampagner med spørgsmålet: "Hvor meget vil Løkke skære i børnepengene?" 

Og i et S-nyhedsbrev lyder det, at "Løkke vil have mandat til at reducere eller afskaffe børnechecken" og "reducere værdien af boligsikring eller friplads i daginstitutioner".

Men det er forkert, fastslår Venstre-formanden overfor Jyllands-Posten.

- Tænkningen om det moderne kontanthjælpsloft er ikke at gå på jagt efter alle mulige ydelser. Skræmmebilledet om, at nu vil vi nedsætte det ene eller det andet, har ikke noget på sig.

- Vores udgangspunkt er, at vi har en grundlæggende respekt for de systemer, vi har med fripladsgrænser, boligsikring og det ene og andet og tredje, siger Lars Løkke Rasmussen til avisen.

Partiet har fået kritik for ikke at ville beskrive nærmere, hvad det "moderne kontanthjælpsloft" skal indeholde, men nu afslører Løkke altså lidt mere af indholdet.

Han afviser direkte, at kontanthjælpsloftet betyder en mindre børnecheck.

I denne uge regnede Beskæftigelsesministeriet sig frem til, at Venstre med et øget beskæftigelsesfradrag til alle kun kan levere en månedlig skattelettelse på 25 kroner til de lavtlønnede. 

Men Løkke kalder beregningen "hånlig" og forklarer, at tallene er fejlagtige, fordi målet ikke er at give samme lettelse til alle.

- Det politiske sigte er at give den skattelettelse så målrettet som overhovedet muligt til folk med små arbejdsindkomster, siger Løkke.

Konservative vil ikke frede velfærdsydelser

Skulle det kommende folketingsvalg ende med en borgerlig sejr, kan der blive flere diskussioner mellem Venstre og De Konservative om størrelsen på en række velfærdsydelser.  Mens Venstres partiformand, Lars Løkke Rasmussen, kun vil skære i kontanthjælpen og ingen andre offentlige ydelser, vil De Konservative ikke frede noget som helst.

- Vi vil ikke fastfryse verdens største offentlige sektor med den størrelse, den har, eller at alle ydelser automatisk skal være sådan, siger De Konservatives gruppeformand, Brian Mikkelsen, til Ritzau.

De Konservative har ikke konkrete planer om at ændre i ydelserne, men vil "belært af erfaring" ikke love, at de ikke vil gøre det.

- Vores holdning er, at det altid skal kunne betale sig at arbejde, der skal være frihed, og for det tredje skal der være nogen, som kan investere i danske arbejdspladser. Derfor skal vi have råd til at kunne sænke skatter og afgifter. Vi vil på forhånd ikke smide nogen kort af hånden, fordi så er man en rigtig dårlig kortspiller. Det kan jo være, man skal bruge nogle af de kort til at sikre et bedre samfund, siger Brian Mikkelsen.

Rød blok kalder melding for røgslør

- Det gør jo ingen forskel. Det er et røgslør, han spreder ud. Det kan godt være, at man i kroner og øre ikke piller ved børnechecken og boligsikring, men forskellen bliver jo den samme, for det bliver modregnet i kontanthjælpen, siger Finn Sørensen fra Enhedslisten

Han kan ikke se, at formålet eller resultatet af et kontanthjælpsloft har ændret sig.

- Logikken fungerer ikke. Der kommer ikke flere arbejdspladser, fordi man tager kontanthjælpen fra nogen, der er arbejdsløse. Det er en vildledning af befolkningen, som har stået på i årevis, siger Finn Sørensen.

Også Jesper Petersen har svært ved at se, at noget har ændret sig med Lars Løkke Rasmussens melding.

- For den børnefamilie, der er ramt af arbejdsløshed, hvor overvejelserne går på, om man har råd til at holde børnefødselsdag eller sende sine børn til idræt eller musik, så er det jo lige meget, om det er den ene eller den anden ydelse, siger han.

- Det fører til, at flere børn vokser op i fattigdom. Det er jeg simpelthen imod.

Venstre har beskyldt de røde partier for at køre en skræmmekampagne ved at påstå, at Venstre vil ændre ved børnechecken eller boligsikringen.

- Det er jo Lars Løkke, der har bragt børnechecken og boligsikringen ind i diskussionen ved at ligge det beløb ind i Venstres egen kampagne (med beløbet 454.215 kroner red.). Hvad skulle det til for, hvis Venstre ikke vil pille ved det, spørger Jesper Petersen.

/ritzau/

 

Annonce