Løkke: Ny regering skal skabe optimisme

Politik

27/11/2016 15:36

Nick Allentoft

- Vi har et regeringsgrundlag, som kan skabe optimisme. Som lægger vægt på flid, hårdt arbejde, og hvor sociale og økonomiske skel mellem mennesker er små, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Det har ligget i kortene lige siden statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sidste lørdag inviterede Liberal Alliance og De Konservative til at træde ind i regeringen. Og nu er det officielt.

Danmark får en ny trekløverregering bestående af Venstre, Liberal Alliance og De Konservative. Det bekræfter Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde på Marienborg.

- Vi har nu et grundlag, vi er enige om. Så Venstre, Liberal Alliance og De Konservative i morgen kan danne en ny trekløverregering, siger Lars Løkke Rasmussen.

Ny regering

Vil du vide mere om den nye regering? Få overblikket lige her - og kig også tilbage på tidligere nye regeringer. 

Han fastslår, at de nye ministre vil blive præsenteret på et pressemøde på Amalienborg mandag. 

Den nye regering skal ifølge statsministeren sikre et bedre Danmark for alle grupper:

- Vi har et regeringsgrundlag, som kan skabe optimisme. Som lægger vægt på flid, hårdt arbejde, og hvor sociale og økonomiske skel mellem mennesker er små.

- Det vil sikre, at vi kan give et trygt land videre til vores børnebørn, siger Lars Løkke Rasmussen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen fremhæver fire centrale elementer i regeringsgrundlaget:

For det første skal alle unge skal have en uddannelse. Regeringen vil afsætte en halv milliard kroner til de mest udsatte skoler.

For det andet skal alle danskere skal have gavn af globaliseringen. Regeringen vil etablere et særligt råd, som kan give bud på, hvordan alle kan få del i fordelene ved globaliseringen.

For det tredje skal de mennesker, som er havnet på kanten af arbejdsmarkedet hjælpes. Inden jul vil regeringen fremsætte forslag om en jobpræmie til langtidsledige, der kommer i arbejde.

For det fjerde skal danskerne have "god offentlig service". Det forudsætter ifølge Løkke respekt for de offentligt ansattes faglighed. Derfor nedsætter regeringen en ledelseskommission, som skal sikre bedre offentlig ledelse.

 

FAKTA: Disse tre partier skal nu i regering sammen To af Folketingets ældste partier går i regering med et af de yngste. Også i antal af mandater er der forskel.

Venstre:

* Venstre blev officielt dannet i 1870, da tre Venstre-grupper i Folketinget slog sig sammen og dannede Det Forenede Venstre. 

* Partiet har igennem tiden haft 11 statsministre. Blandt dem er nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen, som fortsætter på posten i den nye VLAK-regering.

* Venstre har i dag 34 mandater i Folketinget og er det næststørste parti i blå blok efter Dansk Folkeparti, der har 37 mandater. 

 

Liberal Alliance:

* Blev grundlagt i 2007 og er dermed det næstyngste parti i Folketinget efter Alternativet.

* Partiet har aldrig tidligere været i regering, men har tværtimod defineret sig op i mod Venstre, som man mente svigtede de liberale grundprincipper.

* Liberal Alliance har 13 mandater i Folketinget og er dermed blå bloks tredjestørste parti efter Dansk Folkeparti og Venstre.

 

De Konservative:

* Partiet blev dannet i 1916 med det formål at varetage den ny middelklasses interesser. Mange af partiets stiftere udgik fra det gamle Højre.

* De Konservative har flere gange siddet i regering og havde frem til 1993 en markant statsminister i Poul Schlüter. 

* De Konservative fik seks mandater ved valget i 2015. Dermed er partiet det mindste ikke bare i blå blok, men i hele Folketinget.

Kilde: Folketinget.dk

/ritzau/

/ritzau/

Mest Læste

Annonce