Løkke: Smykkeforslag er det mest misforståede i historien

Velfærd

12/01/2016 14:13

Nick Allentoft

På et pressemøde kalder statsministeren lovforslaget om at konfiskere smykker fra flygtninge for misforstået.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mener, at forslaget om at beslaglægge asylansøgeres værdigenstande, er "det mest misforståede lovforslag i danmarkshistorien".

- Regeringen introducerer nu nogle ændringsforslag for at sikre, at forslaget kommer i balance med intentionen, siger Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde tirsdag efter regeringens seminar.

Udlændinge-, integrations og boligminister Inger Støjberg (V) har tidligere justeret på forslaget for at imødekomme regeringens støttepartier og få skabt et flertal for lovforslaget.

Blandt andet ændrede Støjberg forslaget, så kontantbeløb eller værdien af medbragte genstande skal overstige 10.000 kroner, før det kan komme på tale at beslaglægge dem til dækning af udgifterne til ansøgernes ophold.

Tidligere havde forslaget en beløbsgrænse på 3000 kroner.

Statsministeren uddyber under pressemødet, at man i den offentlige debat kan få det indtryk, at når folk kommer til grænsen, så vil man fra dansk side vende bunden i vejret på dem og ryste den sidste mønt ud af lommen på dem.

- Forslaget handler helt grundlæggende om, at i et samfund som det danske, hvor vi har universelle rettigheder, der klarer man som udgangspunkt sig selv, hvis man kan, ellers får man hjælp, lyder det fra Løkke, der tilføjer:

- Hvis man henvender sig på kommunen for at få kontanthjælp, får man intet, hvis man har fri formue på over 10.000 kroner. Derfor ville det være forkert, hvis asylansøgere uanset deres frie formue ikke skulle betale noget selv.

- Så ville vi behandle en asylansøger bedre end en dansk kontanthjælpsmodtager.

Man fristes til yderliggående holdninger til flygtninge, men det løser ikke problemerne. Yderpositionerne i dansk politik er ikke svaret på flygtningekrisen, lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på tirsdagens pressemøde.     Løkke: Flygtningepolitikken skal være balanceret - Vi kan ikke bare lukke Danmark af og hygge os i smug, mens verden står i brand. Men vi kan altså heller ikke bare åbne vores døre, siger Lars Løkke Rasmussen. 

Svaret kommer efter statsministeren blev spurgt til, hvorfor en lind strøm af Venstre-medlemmer har forladt partiet i kølvandet på de indførte asylstramninger.  Først meldte folketingskandidaterne Kåre Traberg Smidt og Michael Jellesmark sig ud af partiet. Siden fulgte EU-parlamentarikeren Jens Rohde, der i stedet sluttede sig til De Radikale.  Senest er det tidligere folketingsmedlem Marion Pedersen, der har sagt farvel og tak, efter at være uenig i Venstres politik. 

Men spørger man statsministeren, så er regeringens aktuelle asylstramninger nødvendige.    - Der skal findes en balance. Jeg mener, at regeringens politik præsenterer den balance, siger han.    Lars Løkke Rasmussen forstår godt, at man kan fristes til "radikale synspunkter" set i lyset af de seksuelle overgreb, der blev begået af udlændinge i den tyske by Köln.   - Og så kan man opleve andre situationer, hvor det skærer i ens hjerte, at folk har mistet familiemedlemmer i krig - måske har været udsat for ulykker undervejs - hvor man tænker "lad os åbne vores døre. Lad os hjælpe", siger han.    Men i praksis er det ikke enten eller, lyder det fra statsministeren, der lægger op til, at man tænker rationelt.    - Hvis vi i et år eller to eller tre skal tage folk ind i det her omfang, skal vi nok få det løst, selv om det vil udfordre os. Men hvis det sætter sig permanent, så vil det forandre vores samfund. Derfor er vi nødt til at tage rimeligt greb om det. Men vi skal gøre det på en måde, der efterlever vores internationale forpligtelser og vores humanitære standarder.  Det mener jeg sådan set, at vi gør med den politik, vi fører, siger han.  /ritzau/

/ritzau/

Mest Læste

Annonce