Lov virker ikke for unge

Politik

18/11/2014 10:53

Suleman Haider

Det halter med at indføre de koordinerende sagsbehandlere, der skal hjælpe de mest udsatte unge gennem systemet og på rette spor igen.

Sådan lyder en kritik fra Dansk Socialrådgiverforening. 

Formand Majbritt Berlau har endnu, 11 måneder efter kontanthjælpsreformen, svært ved at få øje på de forbedringer, som kravet om en koordinerende sagsbehandler skulle have haft for de unge. 

- Jeg må beklage og sige, at de fleste kommuner har svært ved at få det implementeret ordenligt, og det er et kæmpe problem for borgerne. Loven er jo ikke meget værd, hvis den ikke bruges i virkeligheden, siger MajBritt Berlau til DR Østjylland.

I Aarhus Kommune har man slået den almindelige sagsbehandler og den koordinerende sammen til en og samme person, og de unge får ikke den hjælp, de var tiltænkt.

- Vi oplever en lang flytten aben rundt. Alle siger, at det ikke er deres bord og henviser til nogle andre, og sådan kan det køre i ring, og ingen tager ansvaret, siger Lise Esbjerg.

Lise Esbjergs 22-årige søn lider af ADHD. Han har en behandlingsdom, og der er 12 forskellige fagpersoner involveret i hans sag i Aarhus Kommune. 

Alligevel er det den almindelige sagsbehandler, der også skal udfylde rollen som tovholder. Den går ikke, mener formanden for Dansk Socialrådgiverforening i Region Nord, Mads Bilstrup.

- Hvis man sidder med op til 80 sager, kan man ikke være begge dele, så i sidste ende er det den unge, der bliver taber, siger Mads Bilstrup.

Derfor gir han ikke meget for Aarhus Kommunes kreativitet.

I Aarhus Kommune er man klar over, at det ikke fungerer optimalt for borgerne.

- Det er dybt beklageligt. Derfor må vi opruste, siger beskæftigelseschef Vibeke Jensen.

Aarhus Kommune får fra januar ni ekstra socialrådgivere til området.

Der er flere kommuner, hvor man har slået den almindelige sagsbehandler og den koordinerende sammen til én person men stadig står uden en reel tovholder. Det oplever Dansk Socialrådgiverforening. 

Og det skal der styr på, hvis loven skal fungere efter hensigten. Det mener medlem af beskæftigelsesudvalget for Socialdemokraterne, Jens Joel.

- Hvis der er kommuner, hvor det kun eksisterer på papiret, hvad kan det så bruges til? Ikke til noget, siger Jens Joel til DR Østjylland.

Beskæftigelsesministeriet vil i det nye år lave en evaluering af kontanthjælpsreformen, hvor man blandt andet ser på implementeringen af de koordinerende sagsbehandlere. 

 

 

 

Mest Læste

Annonce