Langt de fleste unge vil ikke søge efter hjælp, hvis far slår eller mor drikker.
Det viser en ny undersøgelse, som Børnerådet har lavet blandt deres Børne- og Ungepanel via et spørgeskema.
Børnerådet har spurgt cirka 1500 elever i 8.-klasse om deres erfaringer med vold i hjemmet, seksuelle overgreb og misbrug af alkohol eller stoffer. Og dernæst om de i så fald har opsøgt hjælp.
Otte procent af de unge svarer, at de har haft behov for hjælp i forbindelse med vold i hjemmet, men det er kun under halvdelen af dem, der har opsøgt hjælp.
Seks procent af de unge i panelet har haft behov for hjælp i forbindelse med alkohol og stoffer, og her har lidt under halvdelen opsøgt hjælp.
Mens fem procent af de unge har haft behov for hjælp i forbindelse med seksuelle overgreb, og der har præcis halvdelen opsøgt hjælp.
Og det er bekymrende, at de unge ikke søger hjælp, hvis de har brug for det, mener formanden for Børnerådet, Per Larsen.
- Undersøgelsen viser, at mange børn og unge ikke får den hjælp, de skal have. Det er meget trist at konstatere, at så mange sejler rundt og har det skidt i sjælen uden at vide, hvad de skal gøre.
- Derfor må vi prøve at opspore dem så tidligt som muligt. Så vi hurtigt kan sætte ind med indsatser, der kan afhjælpe, at de unge går rundt med problemer uden at tale om det, siger han til Ritzau.
Undersøgelsen viser ifølge Per Larsen, at alt for mange unge simpelthen ikke ved, hvor de skal henvende sig, hvis de har brug for det. Og det er alarmerende.
- Vi skal være bedre til at formidle, hvor unge kan hente hjælp, for det virker åbenbart ikke tilstrækkeligt lige nu. Vi bliver nødt til at lave et reklamebrøl omkring børns rettigheder.
Han foreslår et samarbejde med eksempelvis undervisningsministeren, hvor man kunne få en årlig dag op at stå, så de unge kan få mere information om, hvad de kan gøre, hvis de af den ene eller anden grund har brug for hjælp.
- Børn og unge skal have den hjælp, de har brug for, siger Per Larsen.
FAKTA: Unge med problemer i hjemmet søger ikke hjælp I undersøgelsen bliver cirka 1500 unge i 8.-klasse spurgt om deres erfaringer. * Otte procent af de unge svarer, at de har haft behov for hjælp i forbindelse med vold i hjemmet, mens det er under halvdelen af dem, der har opsøgt hjælp. * Seks procent af de unge i panelet har haft behov for hjælp i forbindelse med alkohol og stoffer, og her har lidt under halvdelen opsøgt hjælp. * Fem procent af de unge har haft behov for hjælp i forbindelse med seksuelle overgreb, og der har præcis halvdelen opsøgt hjælp. * 35 procent af pigerne og 24 procent af drengene vil opsøge hjælp hos deres forældre. * 12 procent af de unge, der ikke bor i kernefamilier, har haft behov for at opsøge hjælp på grund af vold i hjemmet. kun 6 procent af de unge fra kernefamilier har haft samme behov. * 15 procent af de unge med anden etnisk baggrund end dansk har haft behov for at opsøge hjælp i relation til vold i hjemmet. For etnisk unge er det syv procent. * 12 procent af de unge, der oplever, at deres familie har færre penge end gennemsnittet, har haft behov for at opsøge hjælp i relation til vold i hjemmet. Det er kun seks procent hos unge, der vurderer, at de kommer fra en økonomisk gennemsnitsfamilie. * 12 procent af de unge er i tvivl om, hvor de skal søge hjælp i tilfælde af vold i hjemmet. 15 procent er i tvivl i tilfælde af seksuelle overgreb, og 21 procent i tilfælde af misbrug af alkohol eller stoffer i hjemmet. * 1,1 procent af de unge har haft brug for hjælp i relation til både vold i hjemmet, seksuelle overgreb og alkohol eller stoffer. Det svarer til 752 unge på landsplan. * De kvantitative data er resultatet af en spørgeskemaundersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel. * Panelet er etableret ved en stikprøve foretaget af Danmarks Pædagogiske Universitet, og består af 2337 8.-klasses-elever fordelt på 114 skoler. 1537 unge har besvaret spørgeskemaet. Kilde: Børnerådet /ritzau/