Martin Damm om anlægsmia: Det er bedre end sidste år

Infrastruktur

01/06/2017 16:32

Nick Allentoft

Formand for KL Martin Damm (V) er blevet enig med regeringen om en aftale for kommunernes økonomi i 2018.

Der er et massivt behov for at gøre noget ved slidte kommuneveje, skoler, børneinstitutioner og plejehjem, sagde formanden for KL, borgmester Martin Damm (V) forud for forhandlingerne med regeringen om kommunernes økonomi næste år.

Økonomiaftalerne

Læs flere artikler vedrørende budgetforhandlingerne mellem KL, Regionerne og Regeringen her.

 

19 milliarder kroner skulle der til for at dække kommunernes anlægsudgifter næste år. For de penge kunne det ifølge Martin Damm lade sig gøre at "holde forfaldet i ave". I økonomiaftalen har kommunerne fået et råderum på 17 milliarder til anlægsinvesteringer. 

 

Spørgsmål: Hvad er det, kommunerne kommer til at gå glip af, når man nu lander på 17 milliarder?

- Når vi beder om flere penge, skyldes det ikke, at vi vil sætte gang i kæmpemæssige byggerier. 

- Som kommuner sidder vi på en lang række af samfundets værdier, og dem skal vi gerne kunne vedligeholde. Og vi har sagt, at der er et efterslæb fra tidligere ude i kommunerne til vedligeholdelse, vi gerne vil af med.

- Nu har vi fået et højere anlægsloft end sidste år, og dermed har vi vendt en nedadgående spiral, så vi bedre kan håndtere vores anlægsudfordringer.

 

Spørgsmål: Er det de kommunale veje, det går ud over, eller hvad er det for anlæg, I nu ikke har penge til?

- Jamen, det er jo noget, den enkelte kommune må vurdere. Vi har 98 kommuner, og det vil variere meget, hvor den enkelte kommune har den største udfordring.

 

Spørgsmål: Er der nok penge til at bygge nye skoler for de her penge?

- Vi kunne have brugt langt flere penge på anlæg, end dem vi har aftalt, men vi har stadig løftet anlægsloftet, og det er et skridt i den rigtige retning. 

- Betyder det så, at man ikke kan finde en vej uden huller, eller en skole, der ikke godt kunne blive lidt finere? Nej, det vil man stadig kunne gøre i rigtig mange år fremover.

 

Spørgsmål: Men hvilken konsekvens får det så, at der er to milliarder kroner mindre, end det kommuner siger, de har behov for næste år?

- Det betyder, at vi ikke kan opfylde alle de ønsker, kommunerne havde. Jeg kan dog heller ikke mindes, at vi nogensinde har kunnet få opfyldt samtlige ønsker.

- Politik er en prioritering af, hvad der er det vigtigste. Det kommer alle kommunalbestyrelser til at forholde sig til. 

 

Spørgsmål: Forventer du så, at kommunerne kan holde sig på de 17 milliarder til anlægsudgifter i 2018?

- Det skal vi anstrenge os voldsomt for at kunne gøre. Vi ved, at det vil være svært. Vi ved, at der risikerer at komme nogle uforudsete udgifter. 

- For eksempel har vi en udfordring med pcb (sundhedsskadelig miljøgift, red.). Finder vi pcb i en skole, er der ingen kære mor. Så skal vi påbegynde en større renovering, og det kan vi ikke forudsige eller gøre noget ved på forhånd.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce