May overlever gyserafstemning

Politik

12/12/2018 22:02

Nick Allentoft

May får opbakning fra sit parti til at fortsætte som regeringschef, men går af som partileder inden næste valg.

Storbritanniens premierminister, Theresa May, overlever onsdagens tillidsafstemning i sit konservative parti med 200 stemmer for og 117 imod.

Det oplyser formanden for den såkaldte 1922-komité, Graham Brady.

Den britiske premierminister skulle have opbakning fra et flertal af de i alt 317 konservative parlamentarikere for at blive siddende i Downing Street 10.

Det vil sige, at mindst 159 af hendes partifæller skulle støtte hende i den hemmelige afstemning.

Europa-hjørnet

Europas lande og det europæiske samarbejde står med nogle af de største udfordringer siden Anden Verdenskrig. Det er derfor væsentligt med debat og åbenhed, og derfor har DenOffentlige valgt at etablere en selvstændig sektion for Europa-debatten. 

Alle aktører - kritikere og tilhængere - opfordres til at deltage i debatten enten med indlæg eller som egentlige udgivere, der tager et medansvar for at sætte fokus på Europas situation.

Følg Europa-debatten her.

Transportminister Chris Grayling betegner det som en hård dag for partiet, men lægger vægt på, at Theresa May kom igennem tillidsafstemningen med en "betydelig margen", skriver BBC.

Den konservative Vicky Ford mener, at sejren i afstemningen er et springbræt for May til at komme tilbage til brexitforhandlingerne.

Selv om May har opbakning fra et pænt flertal af parlamentsmedlemmerne, står det klart, at hun ikke kommer til at stå i spidsen for det konservative regeringsparti ved næste parlamentsvalg.

Umiddelbart inden tillidsafstemningen onsdag aften sagde May på et møde med konservative parlamentsmedlemmer, at hun ikke fortsætter som partileder. Det bekræfter flere af deltagerne i mødet.

May var "krystalklar: hun vil ikke stå i spidsen for Det Konservative Parti ved næste valg", skriver det konservative parlamentsmedlem Nick Boles på Twitter.

- Nu må vi samles om Theresa May og levere BREXIT, tweetede en anden parlamentariker, Chris Philp, efter mødet.

Det næste parlamentsvalg i Storbritannien skal efter planen finde sted i 2022.

På mødet med de konservative parlamentsmedlemmer inden tillidsafstemningen gjorde May det klart, at hun ikke vil udskrive nyvalg, siger flere af de parlamentsmedlemmer, der var til stede ved mødet, til Reuters.

Tilhængerne af et brexit havde håbet, at de kunne vælte May ved tillidsafstemningen onsdag aften.

En af dem, Jacob Rees-Mogg, siger efter onsdagens tillidsafstemning, at det er et "forfærdeligt resultat", men at han accepterer det. Samtidig opfordrer han May til alligevel at træde tilbage, efter over en tredjedel af partiets parlamentsmedlemmer har stemt imod hende.

- Hun har tydeligvis ikke Underhusets tillid og bør give plads for en, der har, siger han ifølge tv-stationen BBC.

May selv gjorde det ifølge partifællen James Cleverly meget klart på mødet med de konservative parlamentsmedlemmer forud for afstemningen, "at der er et stykke arbejde, der skal gøres, og dette er en forsinkelse og forstyrrelse".

/ritzau/

Mest Læste

Annonce