Kulusuk på Grønland. Foto: Nick Rusill, Wikipedia.

Meget tyder på tre røde mandater fra Grønland og Færøerne

Politik

29/05/2015 10:55

Mikkel Sarka

Politisk uro på Færøerne er måske Helle Thorning-Schmidts fordel. Uroen kan sende rødt mandat til Folketinget.

3-1 til rød blok over blå blok i kampen om mandater.

Det bliver med stor sandsynlighed stillingen, når Færøerne og Grønland stemmer til folketingsvalget.

Mens diskussionen i Danmark har handlet om Lars Løkke Rasmussens (V) udmelding om en mand fra Ishøj, der sagde sit job op og gik på kontanthjælp, er partierne på Færøerne og i Grønland ved at lægge sidste hånd på deres opstillingslister til valget.

Og politisk uro på Færøerne kan måske sikre statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) et ekstra, fjerde mandat.

Den hidtil eneste meningsmåling, der er lavet med fokus på det forestående folketingsvalg, viser, at rød og blå blok på Christiansborg hver høster et mandat.

Ifølge meningsmålingen fra 21. og 22. april bliver Socialdemokraterne med 28,8 procent det største på Færøerne, mens Sambandspartiet, der støtter blå blok, kommer ind på en andenplads med 26,9 procent.

Men i forbindelse med det kommende lagtingsvalg peger flere meningsmålinger på, at Republikanerne, der støtter rød blok, brager ind på en andenplads foran det konservative Sambandspartiet på grund af politisk utilfredshed med lagmand Kaj Leo Johannesen.

- Folk stemmer dog ikke nødvendigvis det samme til folketingsvalg som til lagtingsvalg, siger Eirikur Lindenskov, chefredaktør på Færøernes største avis, Sosialurin.

Poul Krarup, redaktør på avisen Sermitsiaq, forventer, at de to grønlandske mandater igen vil gå til rød blok.

- Hvis udfaldet af valget er afgjort uden de grønlandske mandater, vil de nok pege på Socialdemokraterne, men hvis deres mandater viser sig at blive afgørende, vil det da være en god idé at støtte den statsminister, der vil støtte grønlandsk politik, siger han.

Torsdag præsenterede de to største grønlandske partier, Inuit Ataqatigiit (IA) og Siumut, der hver sidder på et mandat i Folketinget, sine kandidater. På listerne står blandt andet den tidligere landsstyreformand Aleqa Hammond, der forsøger at gøre comeback efter sidste års nedtur.

Mest Læste

Annonce