Mens Konkurrencestyrelsen har undersøgelse igang: Bios sagsøger Falck for at udnytte monpol

Ledelse

31/07/2016 12:09

Nick Allentoft

Ambulanceselskabet Bios vil have 90 millioner kroner fra Falck i erstatning for at have udnyttet monopol.
Bios i Holland kræver 90 millioner kroner i erstatning fra Falck for at have udnyttet en monopollignende status. Det skriver Børsen.   Ifølge avisen kræver Bios erstatning for, at Falck bevidst skulle have stukket en kæp i hjulpet på selskabets forretning med ambulancedrift i Region Syddanmark. Bios' datterselskab, der stod for driften, er gået konkurs. Ifølge Bios har Falck bevidst flyttet medarbejdere, og altså potentielle Bios-medarbejdere, væk fra regionen, så Bios har haft svært ved at leve op til den kontrakt, men fik hos regionen.

Alt om Bios sagen i Region Syddanmark

Læs meget mere om Bios overtagelse af ambulancekørslen i Region Syddanmark.

Klik ind på tema-siden her.

- Det er vores overbevisning, at Falck har misbrugt sin markedsposition til at forhindre os i at komme ind på markedet ved at flytte personale fra Region Syddanmark til andre regioner, selv om de ikke havde behov for dem, siger Stef Hesselink, administrerende direktør i Bios i Holland til Børsen.

Bios advokat i Danmark, Torkil Høg, fortæller til Børsen, at erstatningen bliver krævet af både Falck og ledende medarbejdere i Falck.   - Jeg har ingen viden i dag om, hvorvidt ledelsespersoner i Falck har deltaget i eventuelle overtrædelser af konkurrencelovgivningen. Men jeg har svært ved at forestille mig, at topledelsen i Falck ikke har vidst noget om det, hvis loven er overtrådt, siger Torkil Høg til Børsen.   Bios' millionkrav fra Falck kan vokse sig endnu større Indtil videre varsler Bios et erstatningskrav på 90 millioner kroner, men beløbet kan blive såvel større som mindre.   - De 90 millioner kroner er et foreløbig og anslået beløb. Beløbet kan variere i opadgående eller nedadgående retning, hvis det kommer til et sagsanlæg. Det er indtil videre et krav, der er varslet på den måde, at man har skrevet til Falck og Falcks ledelse, at man forbeholder sig at rejse erstatningskravet, hvis det viser sig, at Falck har overtrådt konkurrenceloven, siger Torkil Høg.   Konkurrencestyrelsen er i gang med at undersøge, hvorvidt Falck har overtrådt loven. Bios' datterselskab i Danmark gik konkurs onsdag.   - Vi har mistanke om, at Falck har forsøgt at fjerne medarbejdere fra Region Syddanmark til andre områder i landet med henblik på at undgå, at de kunne blive ansat i Bios, da Bios trådte ind på markedet, siger Torkil Høg.   Ifølge advokaten synes der ikke at være en rationel forklaring på omrokeringen.   - Vores opfattelse er, at hvis man træffer sådanne beslutninger, uden at de kan forsvares driftmæssigt, kan det være en overtrædelse af konkurrenceloven. Og så har vi en mistanke om, at man har forsøgt at flytte medarbejdere til jobfunktioner andre steder i Falck, hvor det ikke var nødvendigt at have en ambulanceuddannelse, siger Torkil Høg.   Bios vil først fremsætte et egentligt krav om erstatning, hvis Konkurrencestyrelsen når frem til, at Falck har handlet i strid med konkurrenceloven. Bios' advokat forventer, at en afgørelse falder inden for seks til ni måneder.   Falck har ingen kommentarer til sagen, oplyser kommunikationsmedarbejder Sandra Kronmann fra selskabet til Ritzau.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce