Messerschmidts reserve valgt til tillidspost i EU

Politik

23/10/2014 11:00

Suleman Haider

EU-Parlamentets store grupper vragede dansk stemmesluger til tillidspost. Jørn Dohrmann indsat i stedet.

Dansk Folkepartis Jørn Dohrmann er torsdag morgen blevet valgt til formand for Europaparlamentets delegation for forholdet til blandt andet Schweiz, Norge og Island som erstatning for Morten Messerschmidt, der blev vraget af de store grupper.

Dohrmann blev valgt uden afstemning efter at være blevet udspurgt om sin holdning til EU's Schengensamarbejde og bedt om at forsikre, at han vil give udtryk for flertallets holdning, når han taler på vegne af delegationen.

Morten Messerschmidt skriver på Facebook efter valget, at han er godt tilfreds med, at det er lykkedes Dansk Folkeparti at holde fast i formandsposten. 

- Det har været et speget spil, som har udstillet en splittelse i den store EU-gruppe EPP. Omdrejningspunktet har været landenes ret til grænsekontrol.

- Jeg har ikke villet give køb på mine holdninger og valgte derfor i går aftes at træde ud af SINEEA-delegationen for at give plads til min gode kollega Jørn Dohrmann, skriver Messerschmidt.

Udskiftningen er sket efter halvanden uges intenst lobbyarbejde, hvor Messerschmidt forgæves har forsøgt at få de to store grupper - de borgerlige i EPP og socialdemokraterne i S&D - til at omgøre deres beslutning fra sidste uge om at vrage ham til posten. 

Ingen af de delegationsmedlemmer, Ritzau har talt med forud for mødet, har haft lyst til at lægge navn til deres kritik af Messerschmidt. 

Men EPP's Carlos Coelho henviste i sidste uge i en mail til sine partifæller til, at Messerschmidt i sin kampagne op til europaparlamentsvalget argumenterede for, at nationalstaterne skal genvinde kontrol over de nationale grænser inden for EU og for at begrænse udbetalingen af velfærdsydelser til borgere fra andre EU-lande.

Kilder i de to store grupper siger, at Messerschmidt tidligere har haft "fremmedfjendske" holdninger.

Flere nævner også, og at man efter schweizernes beslutning sidste år om at begrænse indvandring fra EU finder det upassende at lade netop Messerschmidt repræsentere Europaparlamentet over for Schweiz.

Ved et gruppemøde hos de borgerlige i EPP onsdag talte flere medlemmer kraftigt imod Messerschmidt og gjorde det klart, at de ville stemme imod igen, hvis han fastholdt sit kandidatur.

Gruppeformand Manfred Weber skal ifølge Ritzaus oplysninger have opsummeret, at EPP ikke kunne støtte Messerschmidt, hvorfor han ville tage en snak med ECR's gruppeformand, Syed Kamall, for igen at bede om en anden kandidat.

 

Mest Læste

Annonce