Mette Frederiksen: Ingen lette løsninger i Middelhavet

Politik

16/6/15 9:34

Suleman Haider

Danmark har forbehold på asylområdet og skal ikke tage flere flygtninge, siger justitsministeren før EU-møde.

Der findes ingen lette og hurtige løsninger på migrationskrisen i Middelhavet, mener justitsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag ved ankomsten til EU's justits- og indenrigsministermøde i Luxembourg.

Mens desperate migranter fortsætter med at gå om bord i menneskesmuglernes faldefærdige både på de nordafrikanske kyster, skal EU-landene på deres møde diskutere, hvad de skal gøre.

EU er i gang med at styrke sit grænseagentur, Frontex, der patruljerer i Middelhavet, og vil også slå til mod menneskesmuglerne og deres både.

Men det mest kontroversielle punkt på ministrenes dagsorden er et udspil fra EU-Kommissionen til en obligatorisk kvotefordeling af 40.000 bådflygtninge, der allerede er kommet til Italien og Grækenland.

Den sag ventes også at blive et hedt emne på næste uges EU-topmøde.

- Situationen omkring Middelhavet er helt forfærdelig - det er åbenlyst for enhver, siger Mette Frederiksen.

- Denne problemstilling er så kompleks med et Mellemøsten, der står i brand, og stater i det nordlige Afrika, der de facto er faldet sammen. Så der er ingen hurtige løsninger.

Mette Frederiksen understreger, at Danmark allerede har tilbudt et øget bidrag til Frontex, men Danmark har forbehold på asylområdet og er ikke parat til at tage imod flere flygtninge.

- Vi har truffet den meget klare beslutning i den danske regering med bred opbakning i Folketinget, at vi ikke ønsker, at Danmark er en del af den fælles asylpolitik i EU. 

- Jeg tror, det er vigtigt, at det er i Danmark, at dansk flygtninge- og udlændingepolitik bestemmes. Sådan er det i dag, og sådan bør det også være i fremtiden, siger Mette Frederiksen.

Den danske justitsminister mener, at EU må styrke indsatsen for at hjælpe de mennesker, der er i nød og akut livsfare på Middelhavet.

- Samtidig er det vigtigt, at vi får et bedre samarbejde med de lande, der sender flygtninge af sted over Middelhavet. 

- Og det er fuldstændig afgørende, at der ikke er nogle menneskesmuglere, der kan blive ved med at tjene så styrtende mange penge på det her område, siger hun.

 

Annonce