Mette Frederiksens Facebook-svar skaber debat om ytringsfrihedens rammer

Politik

16/3/18 6:16

Nick Allentoft

Socialdemokratiets formand kom galt afsted på Facebook, da hun svarede en følger. Nu sætter den aalborgensiske socialrådgiver ord på oplevelsen.

"Det er hårde ord fra en ung kvinde, som Danmark har taget godt imod…"

Sådan lød et uddrag af beskeden fra Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen efter, at 29-årige Hanna Mohamed Hassan i en kommentartråd på politikerens egen facebookprofil havde sat spørgsmålstegn ved partiets kurs i forhold til en mulig lockout af offentlige ansatte og indvandring fra ikke vestlige lande.

Beskeden har siden skabt stor opmærksomhed, fordi Hanna Mohamed Hassan og flere andre mener, at Mette Frederiksens svar er et angreb på hende og andre ikke-vestlige kvinders ret til at kritisere partiets politik.

- Min etnicitet bliver bragt op, og det bliver nærmest indikeret, at jeg burde være taknemmelig som flygtning. Og at jeg burde tie stille og forholde mig ukritisk, siger Hanna Mohamed Hassan til DR Nordjylland. Hun kom til Danmark fra Somalia i en alder af omkring tre år og i dag bor i Aalborg.

Hun er ikke overrasket over, at kommentaren har vakt opsigt, og at mange har valgt at dele hendes reaktion på Mette Frederiksens formulering.

- Aldrig nogensinde er der i de debatter, jeg har deltaget i, hvor jeg også selv har brugt en hård tone, været nogen, der er kommet ind på min ret til at udtale mig eller på det nærmeste bedt mig om at udvise taknemmelighed. Det, synes jeg, er en beklagelig adfærd fra Mette Frederiksen, siger Hanna Mohamed Hassan.

Efterfølgende har Mette Frederiksen i samme kommentartråd understreget, at alle er velkomne i debatten, og at hun er ked af, at svaret kan misforstås.

Men Mette Frederiksen burde i stedet have kommet med en direkte undskyldning, mener Hanna Mohamed Hassan.

- Jeg havde haft større respekt for hende, hvis hun havde indrømmet sin fejltagelse, havde sagt, at det var en ups’er, at det skulle have været formuleret bedre, og at det ikke var sådan ment.

Mette Frederiksen har ikke haft mulighed for at stille op til en kommentar over for DR Nordjylland, men hendes folketingskollega og partifælle Pernille Rosenkrantz-Theil (S) mener, at der er tale om en overtolkning af det, Mette Frederiksen har skrevet.

- Jeg mener, at det er en overtolkning af det, der står, siger hun til DR Nordjylland.

- Nu er der flere end Hanna, der har opfattet det på den måde, og det sker jo indimellem, at man skriver noget, der er ment på en måde, mens dem, der læser det, opfatter det på den anden måde. Det bliver Mette Frederiksen hurtigt opmærksom på og skriver, at det ikke var det, der var hensigten. Det synes jeg, man skal tage for gode varer.

"Mette Frederiksen skriver, at det er hårde ord, men også, at det er hårde ord fra en ung kvinde, som Danmark har taget godt imod. Hvorfor har hun brug for at sætte det mærkat på Hanna Mohamed Hassan?"

- I virkeligheden tror jeg, det er fordi, det handler om, hvorvidt Mette må flytte tilbage til Nordjylland eller ej. Jeg tror, det er der, debatten om, hvor man kommer fra, overhovedet er opstået. Men jeg tror, man skal passe på med at tærske for meget langhalm på det. Når man debatterer på Facebook, ryger tingene bare hurtigt frem og tilbage, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Hun mener, at episoden bør bruges som en reminder om, at alle bør tænke sig godt om, når man formulerer sig på de sociale medier.

- Bølgerne går højt på Facebook, og at man skal være enormt varsom med, hvordan man får skrevet tingene. Det gælder Hanna, det gælder Mette, det gælder mig selv og alle andre, der deltager i facebook-debatter, hvor man ikke kan se hinanden ansigt til ansigt.

Hele historien hos DR Nordjylland

Annonce