Minister giver politikerne skylden for MRSA-svigt

Politik

27/10/16 7:12

Nick Allentoft

Embedsmænd har ikke skjult anbefalinger fra forskere for politikere, fastslår minister. Ansvaret er politisk.

Smitten med MRSA blandt slagtesvin er steget voldsomt. Og udgangspunktet for at bekæmpe den resistente bakterie er et helt andet, end det var for bare få år siden.

Men når bakterien har fået lov at stige eksplosivt, er det et politisk ansvar, mener miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). Det er ikke fordi, embedsmændene har forholdt politikerne oplysninger.

Ministeren mener derfor ikke, at der skal "træffes foranstaltninger" mod embedsmænd, hverken i departementet eller styrelsen.

- Det er altid et politisk ansvar i Danmark, hvordan man håndterer situationer. Når der er sket en eksplosion fra 16 procent i 2011 til 68 procent i 2014 af husdyr-MRSA i slagtesvinbesætningerne, er det et politisk ansvar, siger han.

Esben Lunde Larsen har onsdag modtaget en redegørelse fra Fødevarestyrelsen, om hvorvidt anbefalinger fra forskere om MRSA-bekæmpelse er blevet holdt skjult for det politiske niveau.

Det er de ikke, konkluderer redegørelsen. I 2012 fik daværende fødevareminister Mette Gjerskov (S) nemlig besked om, at forskere fra DTU anbefalede at fokusere på den såkaldte avlstop i svineproduktionen.

Men anbefalingen var fjernet fra den rapport, Folketinget efterfølgende fik fra ministeriet.

Selv om Gjerskovs rolle fremhæves i den pressemeddelelse, ministeriet har udsendt om redegørelsen, så afviser Lunde Larsen at han forsøger at placere ansvaret hos den socialdemokratiske forgænger.

- Jeg er ikke ude på at pege fingre. Jeg er ude på at få løst problemet fremadrettet, siger ministeren.

- Det er den til enhver tid siddende minister, der er ansvarlig for, hvad der kommer fra ministeriet til Folketinget.

Gjerskov siger selv, at det var embedsmænd, der fjernede eksperternes anbefalinger fra rapporten, inden den blev sendt til Folketinget - uden at fortælle hende om det.

Regeringen er i gang med at gennemføre en plan til bekæmpelse af MRSA, som Folketinget vedtog sidste år, oplyser Esben Lunde Larsen. 

Og så har han indkaldt en ekspertgruppe, der én gang for alle skal give svar på, om man skal sætte ind mod avlstoppen. Det mener Fødevarestyrelsen ikke, at man skal.

Den danske slagtesvinesektor eksporterer for omkring 60 milliarder kroner årligt.

 

FAKTA: Hvad er MRSA? Bakterien MRSA og dens store spredning har været kendt længe af eksperter. Men der er ikke blevet reageret politisk på problemet. Også selv om der blev lagt løsningsmodeller frem, som en redegørelse fra Fødevarestyrelsen viser. MRSA er en yderst smitsom bakterie, der har spredt sig voldsomt hos danske svinebesætninger.   * MRSA står for Methicillin Resistente Staphylococcus Aureus.   * Når bakterier udsættes for antibiotika, beskytter de sig ved at udvikle resistens. Derfor er det vigtigt ikke at overforbruge antibiotika.   * Bakterierne kan give anledning til en lang række infektioner lige fra overfladiske sår og bylder til alvorlige infektioner som knoglebetændelse og betændelse i hjerteklappen.   * Forekomsten af MRSA hos mennesker i Danmark er fortsat lav sammenlignet med mange andre lande i Europa.   * Mennesker, der dagligt arbejder i svinebesætninger med MRSA, bliver hyppigt bærere af MRSA.    * Ifølge den seneste undersøgelse, foretaget i 2014, er to ud af tre besætninger i Danmark smittet. Det betyder samtidig, at Danmark eksporterer store mængder svin, der er inficeret.   Kilde: Danmap-rapporten fra 2012 fra DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut, Fødevareministeriet, Sundhedsstyrelsen.    /ritzau/

/ritzau/

 

 

Annonce